Dziś mam dla Was inspirację na prosty, szybki i bezmięsny obiad. Makaron gryczany z sosem pieczarkowo-serowym. Zaskoczeniem może być fakt, że do przygotowania tego dania nie użyłam sera, tylko płatki drożdżowe nieaktywne. Uwielbiam z nich korzystać w kuchni, bo nadają daniom fajny, serowy smak, a jednocześnie podkreślają aksamitną konsystencję sosu. Poniższe danie polecam przygotować od razu na dwa dni, aby zaoszczędzić czas spędzony w kuchni 🙂 Zapraszam do prostego przepisu!
Składniki (4 porcje):
- 320g makaronu gryczanego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka masła klarowanego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebulka,
- 100g świeżego szpinaku,
- 250g pieczarek,
- 200g śmietanki 18% (jeśli całkowicie wykluczacie z diety nabiał, to możecie wykorzystać śmietankę kokosową),
- 6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
Najpierw ugotuj makaron al dente. Następnie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i przesmaż posiekaną cebulkę z czosnkiem. Później dodaj także masło klarowane oraz pokrojone w plasterki pieczarki i całość dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wszystko wymieszaj i smaż do czasu, aż pieczarki nabiorą rumianego koloru.
Następnie dodaj śmietankę oraz płatki drożdżowe. Dolej także około 1/3 szklanki wody aby konsystencja sosu stała się bardziej płynna. Wszystko wymieszaj i gotuj na niewielkim ogniu przez około 2-3 minuty. Gotowy sos podawaj z makaronem posypując na wierzchu nasionami słonecznika. Danie serwuj ze świeżym szpinakiem.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 498 kcal
Białko: 18,9 g
Węglowodany: 70,6 g
Tłuszcz: 19,0 g
Błonnik pokarmowy: 11,0 g
Ładunek glikemiczny: 28,2
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Wspaniałe, pyszne 😍
:):):)