Kurczak w sosie porowo-musztardowym to jeden z moich ulubionych przepisów obiadowych. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe i szybkie, a efekt zaskakująco pyszny. Bardzo polecam Wam wypróbować to danie, na pewno będziecie zadowoleni i najedzeni 🙂

Kurczak w sosie porowo-musztardowym – składniki (2 porcje):
- pierś z kurczaka, 240g,
- por, 1 sztuka,
- musztarda sarepska, 2 płaskie łyżki,
- jogurt naturalny, 2 łyżki,
- oliwa z oliwek, 1 łyżka,
- masło klarowane, 1 łyżeczka,
- przyprawy do mięsa: pieprz czarny, szczypta soli, majeranek.
Sposób przygotowania
- Najpierw kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy.
- Następnie pora obieramy z grubych liści i kroimy w półplasterki.
- Później w głębokiej patelni rozgrzewamy masło i oliwę i podsmażamy kurczaka do zarumienienia.
- Następnie dodajemy do niego pokrojonego pora i musztardę.
- Całość zalewamy niewielką ilością wody (około 1/3 szklanki) i dusimy przez około 10 minut.
- Na koniec dodajemy jogurt naturalny, wszystko mieszamy i gotowe!
Sami widzicie, że przygotowanie tego dania jest naprawdę bardzo łatwe! 🙂 Taki kurczak idealnie smakuje z kaszą i świeżą surówką.
JEDNA PORCJA BEZ DODATKÓW, TO:
około 271 kcal
Białko: 29,8 g
Węglowodany: 7,5 g
Tłuszcz: 13,5 g
Błonnik pokarmowy: 3,0 g
Ładunek glikemiczny: 0,8
Wypróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂