Kurczak w sosie porowo-musztardowym. Obiad dla całej rodziny. Wspaniale smakuje z ulubioną kaszą i surówką.

3.5K

Kurczak w sosie porowo-musztardowym to jeden z moich ulubionych przepisów obiadowych. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe i szybkie, a efekt zaskakująco pyszny. Bardzo polecam Wam wypróbować to danie, na pewno będziecie zadowoleni i najedzeni 🙂

kurczak w sosie porowo-musztardowym
Kurczak w sosie porowo-musztardowym

Kurczak w sosie porowo-musztardowym – składniki (2 porcje):

  • pierś z kurczaka, 240g,
  • por, 1 sztuka,
  • musztarda sarepska, 2 płaskie łyżki,
  • jogurt naturalny, 2 łyżki,
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka,
  • masło klarowane, 1 łyżeczka,
  • przyprawy do mięsa: pieprz czarny, szczypta soli, majeranek.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy.
  2. Następnie pora obieramy z grubych liści i kroimy w półplasterki.
  3. Później w głębokiej patelni rozgrzewamy masło i oliwę i podsmażamy kurczaka do zarumienienia.
  4. Następnie dodajemy do niego pokrojonego pora i musztardę.
  5. Całość zalewamy niewielką ilością wody (około 1/3 szklanki) i dusimy przez około 10 minut.
  6. Na koniec dodajemy jogurt naturalny, wszystko mieszamy i gotowe!

Sami widzicie, że przygotowanie tego dania jest naprawdę bardzo łatwe! 🙂 Taki kurczak idealnie smakuje z kaszą i świeżą surówką.

JEDNA PORCJA BEZ DODATKÓW, TO:
około 271 kcal
Białko: 29,8 g
Węglowodany: 7,5 g
Tłuszcz: 13,5 g
Błonnik pokarmowy: 3,0 g
Ładunek glikemiczny: 0,8

Wypróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij