Czy wszyscy wiedzą, co to jest pasta tahini? Dla przypomnienia krótkie wyjaśnienie. Otóż pasta tahini, to po prostu pasta z sezamu. Jest bogatoenergetyczna, stanowi dobre źródło wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Olej sezamowy, będący jej składnikiem, zawiera tłuszcze omega-6, flawonoidowe fenolowe przeciwutleniacze, witaminy oraz błonnik pokarmowy. Wszystkie te składniki pomagają dbać o zdrowie układu krążenia, chronią przed cukrzycą, wpływają na zdrowie kości i obniżają poziom złego cholesterolu. Pasta tahini jest polecanym produktem szczególnie dla wegan i wegetarian ze względu na wysoką zawartość białka. Dziś mój pierwszy przepis z wykorzystaniem tej pasty w słodkiej wersji – kruche ciasteczka z pastą tahini i nadzieniem bananowym. Zniknęły w mgnieniu oka, a to chyba najlepsza reklama ich smaku 🙂
Kruche ciasteczka z pastą tahini – składniki (15 sztuk):
- 1/2 szklanki mąki jaglanej,
- 1/2 szklanki mąki kokosowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki pasty tahini (dokładnie wymieszanej),
- 1 mała puszka (165 ml) tłustego mleka kokosowego,
- 1 łyżka miodu,
- kilka kropel ekstraktu waniliowego,
- 1 dojrzały banan.
Sposób przygotowania
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Następnie w jednej misce łączymy ze sobą suche składniki, czyli: mąkę i sodę. W drugiej mokre, czyli: pastę tahini, miód, mleczko kokosowe, ekstrakt waniliowy i rozgniecionego banana.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy suche składniki do mokrych i łączymy całość.
Z ciasta formujemy kuleczki, lekko je spłaszczamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Opcjonalnie możemy ciasteczka także posypać cynamonem.
Pieczemy w piekarniku przez 25 minut.
Smacznego! 🙂
Ciasteczka są naprawdę pyszne, kruche na zewnątrz, a w środku słodkie nadzienie bananowe. Polecam! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Czy mleczko kokosowe to to , które ma twarda cześć , czy zwykle mleko kokosowe lejące?