Pasta z gotowanego kurczaka i jajek. Genialny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu :)

1K

Różnego rodzaju pasty do pieczywa to coś, co uwielbiam! Za każdym razem ciekawie odmieniają moje kanapki 🙂 Tym razem mam dla Was fantastyczną recepturę z wykorzystaniem mięsa z rosołu. Pasta z gotowanego kurczaka i jajek to genialny, wysokobiałkowy dodatek do pieczywa. Smakuje idealnie w połączeniu z chrupiącym żytnim pieczywem i korniszonami. Mniam! 🙂 Spróbujcie sami!

Pasta z gotowanego kurczaka i jajek
Pasta z gotowanego kurczaka i jajek

Składniki (6 porcji pasty):

  • 2 jajka,
  • 100g ugotowanego wcześniej mięsa (u mnie było to obrane skrzydełko i udko z kurczaka; 100g to masa już obranego mięsa, bez skóry i bez kości),
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta soli i czarnego pieprzu,
  • 2 płaskie łyżki majonezu.

Sposób przygotowania

Najpierw ugotuj jajka na twardo. W tym czasie oddziel mięso od kości i wrzuć do naczynia. Następnie dodaj majonez, przyprawy oraz posiekaną zieleninę. Całość zblenduj niezbyt dokładnie lub po prostu wymieszaj. Na koniec dodaj także obrane i ostudzone jajka. Roznieć je widelcem i wymieszaj z resztą składników. Gotowa pasta wspaniale smakuje z chrupiącym, żytnim pieczywem i korniszonami.

Taką pastę bez obaw możecie przechowywać w lodówce przez kilka dni (3-4).

Jedna porcja pasty bez uwzględnienia pieczywa, to:
około 102 kcal
Białko: 5,7g
Węglowodany: 0,3g
Tłuszcz: 8,6g
Błonnik pokarmowy: 0,1g
Ładunek glikemiczny: 0,0 (IG = 4,3)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij