Różnego rodzaju pasty do pieczywa to coś, co uwielbiam! Za każdym razem ciekawie odmieniają moje kanapki 🙂 Tym razem mam dla Was fantastyczną recepturę z wykorzystaniem mięsa z rosołu. Pasta z gotowanego kurczaka i jajek to genialny, wysokobiałkowy dodatek do pieczywa. Smakuje idealnie w połączeniu z chrupiącym żytnim pieczywem i korniszonami. Mniam! 🙂 Spróbujcie sami!
Składniki (6 porcji pasty):
- 2 jajka,
- 100g ugotowanego wcześniej mięsa (u mnie było to obrane skrzydełko i udko z kurczaka; 100g to masa już obranego mięsa, bez skóry i bez kości),
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- szczypta soli i czarnego pieprzu,
- 2 płaskie łyżki majonezu.
Sposób przygotowania
Najpierw ugotuj jajka na twardo. W tym czasie oddziel mięso od kości i wrzuć do naczynia. Następnie dodaj majonez, przyprawy oraz posiekaną zieleninę. Całość zblenduj niezbyt dokładnie lub po prostu wymieszaj. Na koniec dodaj także obrane i ostudzone jajka. Roznieć je widelcem i wymieszaj z resztą składników. Gotowa pasta wspaniale smakuje z chrupiącym, żytnim pieczywem i korniszonami.
Taką pastę bez obaw możecie przechowywać w lodówce przez kilka dni (3-4).
Jedna porcja pasty bez uwzględnienia pieczywa, to:
około 102 kcal
Białko: 5,7g
Węglowodany: 0,3g
Tłuszcz: 8,6g
Błonnik pokarmowy: 0,1g
Ładunek glikemiczny: 0,0 (IG = 4,3)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂