Jajka to zdecydowanie jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie, a to znaczy, że powinny często występować w naszym menu. O zaletach wynikających z ich spożywania pisałam tutaj. W mojej kuchni goszczą one bardzo często. Tym razem mam dla Was przepis na jajka sadzone w pieczarkach i porze. Jest to bardzo proste, pyszne i sycące danie, które sprawdzi się jako śniadanie albo kolacja. Fantastycznie smakuje podane z fetą, szczypiorkiem i żytnim pieczywem. Polecam, bo jestem pewna, że to danie skradnie także Wasze podniebienie 🙂


Składniki (2 porcje):
- 4 jajka od szczęśliwej kurki,
- 1 por,
- 300g pieczarek,
- łyżeczka masła klarowanego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
Najpierw umytego pora pokrój w talarki, a pieczarki w plasterki.
Następnie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło klarowane. Przesmaż warzywa. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Później wbij jajka i przykryj patelnię pokrywką. Smaż do czasu, aż jajka się zetną.
Propozycja podania: chlebek żytni na zakwasie, ser feta oraz dużo szczypiorku 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ DODATKÓW:
około 279 kcal
Białko: 17,1 g
Węglowodany: 11,9 g
Tłuszcz: 19,1 g
Błonnik pokarmowy: 4,1 g
Ładunek glikemiczny: 2,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂