Gdy zostaje mi nieco kaszy z obiadu, zazwyczaj dodaję do niej kilka składników i mam pyszną kolację 🙂 Dziś pomysł na kaszę pęczak z pieczarkami i fetą. Banalnie prosta i bardzo smaczna propozycja. Odnośnie kaszy pęczak warto wiedzieć, że jest ona najbardziej polecaną kaszą w przypadku osób z zaburzeniami glikemii, np. z insulinoopornością. Ma bardzo niski indeks glikemiczny i jest bogata w witaminy, składniki mineralne i cenny błonnik 🙂 Ta propozycja sprawdzi się idealnie jako węglowodanowa kolacja.

Pęczak z pieczarkami i fetą – składniki (2 porcje):
- 100g wcześniej ugotowanej kaszy pęczak (dzięki temu uzyskamy skrobię oporną, która jest dla nas zbawienna),
- 200g pieczarek,
- 1 mała czerwona cebulka,
- ser feta, 40g,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 2 łyżki kiełków brokuła do podania.
Sposób przygotowania
Pieczarki obieramy, ucinamy ogonki i kroimy je w plastry. Cebulkę siekamy w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i masło i podsmażamy pieczarki wraz z cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gdy pieczarki są już lekko zarumienione, wrzucamy ugotowaną kaszę i pokruszoną fetę. Całość mieszamy i gotowe 🙂 Podajemy np. z kiełkami brokuła.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 333 kcal
Białko: 12,1g
Węglowodany: 46,4g
Tłuszcz: 12,5g
Błonnik pokarmowy: 10,8g
Ładunek glikemiczny: 14,3 (średni), ale indeks glikemiczny 40,3 (niski)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂