Zakażenie Helicobacter pylori. Jakie są jego objawy, jak powinna wyglądać dietoterapia? Przykładowe posiłki z bloga.

786

Czas na kolejny wpis z serii postępowania dietetycznego w wybranych jednostkach chorobowych. Dziś o Helicobacter pylori. Zakażenie tą bakterią może dotyczyć nawet 70-80% polskiej populacji ogólnej, jednak w większości przypadków zakażenie ma charakter bezobjawowy. Niestety u około 20-30% osób występuje zakażenie, któremu towarzyszą nieprzyjemne objawy, takie jak: uczucie ciężkości po posiłku czy zgaga. Warto zatem zwrócić uwagę na właściwy sposób odżywiania, który może załagodzić nieprzyjemne objawy i poprawić komfort funkcjonowania osoby zakażonej. Zakażenie Helicobacter pylori. Jakie są jego objawy, jak powinna wyglądać dietoterapia? Przykładowe posiłki z bloga. Zapraszam do krótkiego wpisu po szczegóły 🙂

Helicobacter pylori

Czym jest Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori to gram-ujemna bakteria, której rezerwuarem jest człowiek. Bakteria ta może być jedną z przyczyn zapalenia błony śluzowej żołądka, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, rzadziej nowotworu żołądka, czy niedokrwistości z niedoboru żelaza. Objawowa i potwierdzona klinicznie infekcja H. pylori wymaga leczenia antybiotykami i lekami obniżającymi kwasowość soku żołądkowego. Niestety bakteria ta jest oporna na niektóre antybiotyki stosowane podczas terapii. Nieprzyjemne dla chorego są także skutki uboczne leczenia, takie jak: biegunka, nudności czy zaburzenia smaku. Warto zatem podczas terapii i zakażenia wykorzystać antybakteryjny potencjał naturalnych substancji obecnych w codziennej diecie i poprawić swoje samopoczucie.

Jakie są objawy zakażenia bakterią H. pylori?

Warto wiedzieć, że przerost Helicobacter pylori bardzo często nie daje żadnych objawów, dlatego tak ważne jest przeprowadzenie wnikliwego wywiadu z pacjentem i zalecenie odpowiedniej diagnostyki.

Do symptomów, które mogą wskazywać na problem zakażenia H. pylori zaliczamy:

  • uczucie ciężkości po posiłku,
  • niestrawność,
  • kwaśne odbijanie,
  • zmniejszony apetyt,
  • uczucie pieczenia w żołądku,
  • nadżerki,
  • problemy z trawieniem,
  • zgaga,
  • zaparcia,
  • problem z wypróżnianiem,
  • ból żołądka,
  • stan zapalny żołądka i dwunastnicy,
  • wzdęcia,
  • biegunka,
  • wypadanie włosów,
  • anemia,
  • niedobory,
  • słaba odporność organizmu,
  • alergie i nietolerancje pokarmowe.

Na czym polega diagnostyka H. pylori?

Aby potwierdzić zakażenie bakterią H. pylori lekarz powinien skierować pacjenta na:

  • badanie gastroskopowe z testem urazowym,
  • mocznikowy test oddechowy, 
  • oznaczenie bakterii w kale.

Jak wygląda leczenie zakażenia bakterią H. pylori?

Podczas zakażenia bakterią H. pylori zaleca się terapię klasyczną, która obejmuje silny antybiotyk lub kilka antybiotyków oraz leki IPP (inhibitory potpy protonowej). Należy jednak zaznaczyć, że jest to bardzo inwazyjna terapia, wpływająca silnie i negatywnie na mikrobiom. Jeżeli decydujemy się na leczenie farmakologiczne, to zawsze należy po nim wprowadzić postępowanie fitoterapeutyczne oraz odpowiednie zasady żywieniowe. Warto skonsultować się w lekarzem i omówić bardziej naturalne sposoby zwalczania zakażenia.

Jak wygląda dietoterapia H. pylori?

W codziennej diecie chorego powinny być obecne składniki żywności, które mogą działać bakteriostatycznie i bakteriobójczo na H.pylori, co potwierdzono w badaniach przeprowadzonych zarówno w warunkach laboratoryjnych, jak i u ludzi oraz u zwierząt. Wśród tych substancji można wymienić polifenole, izotiocyjaniany, olejki eteryczne i laktoferynę. Produkty, które powinny być obecne w jadłospisie chorego, to:

  • owoce jagodowe, które są bogate w polifenole: truskawki, maliny, jagody, jeżyny, borówka amerykańska, żurawina; w jednym z badań przeprowadzonych z podwójnie ślepą próbą potwierdzono, że regularne picie soku żurawinowego może hamować zakażenie H. pylori, a efekt ten obserwowano przy spożywaniu 250 ml soku dziennie już po 35 dniach.
  • warzywa kapustne m.in. kapusta, kalafior, brokuł, kalarepa, brukselka czy rzepa, które zawierają izotiocyjaniany o właściwościach antynowotworowych.
  • mleko i wybrane przetwory mleczne – mleko zawiera laktoferynę, białko o właściwościach antybakteryjnych. Z kolei jogurty i kefiry zawierają cenne probiotyki.
  • miód – w badaniach laboratoryjnych potwierdzono, że wykazuje on działanie bakteriostatyczne wobec H. pylori. Więcej na temat miodu przeczytasz tutaj.
  • zielona herbata – w badaniach na zwierzętach wykazano, że stężenie katechin występujące w naparze z zielonej herbaty jest wystarczające by hamować rozwój H.pylori w błonie śluzowej żołądka. Niektóre badania obserwacyjne wskazują na rzadsze występowanie zakażenia H.pylori wśród osób pijących zieloną/czarną herbatę co najmniej jeden dzień w tygodniu w porównaniu do pijących te napoje rzadziej.
  • zioła i przyprawycynamon, imbir, kardamon, kolendra, rozmaryn, majeranek, oregano, cząber, szałwia, mięta, bazylia, lebiodka, anyż czy kminek zawierają olejki eteryczne o działaniu silnie hamującym wzrost H. pylori.
  • potencjalnie terapeutycznie mogą działać także: czosnek, owoce dzikiej róży, lukrecja, nierafinowana oliwa z oliwek czy olej z nasion czarnej porzeczki.

Produkty, których należy unikać:

  • mocne rosoły, buliony, wywary (mięsne, warzywne, grzybowe), 
  • woda gazowana i napoje gazowane, 
  • kwaśne napoje i nierozcieńczone soki warzywne i owocowe, 
  • napoje alkoholowe,
  • mocna kawa, herbata, kakao, czekolada, 
  • produkty marynowane, wędzone, smażone, pieczone, 
  • dania mocno przyprawione, pikantne, słone,
  • żywność wysoko przetworzona,
  • ostre przyprawy, 
  • potrawy tłuste i smażone.

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?

Dieta osoby chorej powinna mieć charakter przeciwzapalny i być lekkostrawna. Posiłki należy spożywać powoli i zadbać o komfort i higienę jedzenia. Należy także zwrócić uwagę na prawidłowe nawadnianie. Istotne jest również uzupełnienie wszelkich niedoborów pokarmowych, a szczególnie witaminy C, witaminy D3, witamin z grupy, kwasów tłuszczowych omega-3, magnezu i cynku. Oprócz odpowiedniej diety niezwykle istotne są również czynniki pozażywieniowe, takie jak: właściwy sen, redukcja stresu, aktywność fizyczna, obcowanie z przyrodą, a także higiena jamy ustnej.

Stosowanie probiotyków

Wykorzystanie samych probiotyków w leczeniu zakażenia H. pylori jest niewystarczające. Natomiast wiele badań potwierdza, że suplementacja probiotykami, szczególnie Sacharomyces boulardii i Lactobacillus GG, może pozytywnie wspomóc antybiotykoterapię i wpłynąć na zmniejszenie częstości występowania działań niepożądanych ze strony przewodu pokarmowego.

Przykładowe posiłki, które warto uwzględnić w diecie

Jeśli zależy Ci na indywidualnym jadłospisie dostosowanym do Twoich schorzeń, zapoznaj się z moją ofertą.

Na podstawie:
– Bartnik W., Celińska-Cedro D., DzieniszewskiJ. i wsp.: Wytyczne Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii dotyczące diagnostyki i leczenia zakażenia Helicobacter pylori . Gastroenterol Klin. 2014, 6(2): 41–49.
– Ciborowska H., Ciborowski A.: „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”.
– https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/dietetyczne-sposoby-na-helicobacter-pylori/

Przeczytaj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij