Kochani, czas na kolejną, ekspresową i pyszną sałatkę. W sam raz na lekką kolację, albo imprezę. Sałatka z suszoną żurawiną, fetą i orzechami włoskimi. Jest niesamowicie prosta w przygotowaniu i przepyszna. Połączenie chrupiących orzechów, soczystej żurawiny i intensywnej w smaku fety robi niezłą robotę! Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu 🙂
Składniki (4 porcje):
- roszponka, około 100g,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- 100g sera feta,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw opłucz i osusz roszponkę, a następnie wyłóż ją na talerz. Później nałóż rozkruszoną fetę i suszoną żurawinę. Następnie na wierzchu ułóż posiekane orzechy włoskie. Na koniec skrop sałatkę oliwą z oliwek i dopraw odrobiną czarnego pieprzu.
Smacznego! 🙂
Sałatkę można zjeść solo albo np. z dodatkiem domowego chlebka żytniego na zakwasie.
Lubicie sałatki? Mam nadzieję, że tak, bo to świetny sposób na wzbogacenie diety w cenne warzywa! Na blogu czeka na Was także zestawienie sałatkowych propozycji. Serdecznie zachęcam do wypróbowania wszystkich przepisów 🙂
Jedna porcja to:
około 167 kcal
Białko: 4,6 g
Węglowodany: 7,2 g
Tłuszcz: 14,0 g
Błonnik pokarmowy: 0,7 g
Ładunek glikemiczny: 3,0
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂