Tym razem coś dla wielbicieli wszelkich zapiekanek, czyli zapiekany kalafior z porami. Danie proste w przygotowaniu, pyszne, sycące, z niskim ładunkiem glikemicznym, co na pewno ucieszy także insulinoopornych 🙂 Z reguły zapiekanki kojarzą się każdemu z makaronem, ale uwierzcie mi, bez niego także wychodzą przepyszne! Serdecznie zapraszam Was do skorzystania z tego przepisu, na pewno Wam zasmakuje! 🙂

Składniki (4 porcje):
- 1 kalafior (około 800g),
- 2 pory,
- 2 czerwone papryki,
- 100g surowego boczku,
- 50g sera cheddar,
- 100g tartego parmezanu,
- 100g śmietanki 18%,
- 1/2 szklanki mleka 2%,
- szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania
Najpierw kalafiora podziel na różyczki i włóż do naczynia do zapiekania. Zapiekaj w rozgrzanym na 160 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 10 minut. W tym czasie pokrój pory w plasterki a boczek i papryki w kostkę. Później w misce wymieszaj śmietankę, mleko oraz starty parmezan. Dopraw solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Następnie wyjmij naczynie z kalafiorem i dodaj do niego wcześniej przesmażony i pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojone warzywa. Na koniec zalej całość masą serową i posyp startym cheddarem. Zapiekaj ponownie przez około 20-30 minut, aż wierzch zapiekanki stanie się rumiany.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA, TO:
około 513kcal
Białko: 31,3g
Węglowodany: 26,7g
Tłuszcz: 32,6g
Błonnik pokarmowy: 9,1g
Ładunek glikemiczny: 3,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂