Zapiekany kalafior z porami – danie z niskim ŁG

6K

Tym razem coś dla wielbicieli wszelkich zapiekanek, czyli zapiekany kalafior z porami. Danie proste w przygotowaniu, pyszne, sycące, z niskim ładunkiem glikemicznym, co na pewno ucieszy także insulinoopornych 🙂 Z reguły zapiekanki kojarzą się każdemu z makaronem, ale uwierzcie mi, bez niego także wychodzą przepyszne! Serdecznie zapraszam Was do skorzystania z tego przepisu, na pewno Wam zasmakuje! 🙂

zapiekany kalafior z porami

Składniki (4 porcje):

  • 1 kalafior (około 800g),
  • 2 pory,
  • 2 czerwone papryki,
  • 100g surowego boczku,
  • 50g sera cheddar,
  • 100g tartego parmezanu,
  • 100g śmietanki 18%,
  • 1/2 szklanki mleka 2%,
  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
zapiekany kalafior z porami

Sposób przygotowania

Najpierw kalafiora podziel na różyczki i włóż do naczynia do zapiekania. Zapiekaj w rozgrzanym na 160 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 10 minut. W tym czasie pokrój pory w plasterki a boczek i papryki w kostkę. Później w misce wymieszaj śmietankę, mleko oraz starty parmezan. Dopraw solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Następnie wyjmij naczynie z kalafiorem i dodaj do niego wcześniej przesmażony i pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojone warzywa. Na koniec zalej całość masą serową i posyp startym cheddarem. Zapiekaj ponownie przez około 20-30 minut, aż wierzch zapiekanki stanie się rumiany.

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA, TO:
około 513kcal
Białko: 31,3g
Węglowodany: 26,7g
Tłuszcz: 32,6g
Błonnik pokarmowy: 9,1g
Ładunek glikemiczny: 3,5

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij