Dziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki obiad. Kurczak curry z cukinią. Aromatyczny i delikatny. Fajnie sprawdzi się także w menu dziecięcym – moja Zosia przepada za tym daniem. Zwykle gotuję większą porcję i dzięki temu mam obiad z głowy na dwa dni. Co przy dwójce małych szkrabów jest idealnym rozwiązaniem! 🙂
Kurczak curry z cukinią – składniki (4 porcje):
- 1 duża cukinia, około 400g,
- pierś z kurczaka, 400g,
- 2 białe cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 100 ml mleka kokosowego z kartonika,
- 2 łyżki curry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- ryż basmati, 200g (masa suchego ryżu),
- natka pietruszki do posypania dania.
Sposób przygotowania
Najpierw kroimy mięso z kurczaka w małą kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżką oliwy z oliwek i przyprawy. Dokładnie mieszamy i wkładamy zamarynowane mięso do lodówki.
W tym czasie drobno siekamy cebule oraz czosnek.
Cukinię kroimy najpierw w plastry, a później każdy z nich jeszcze na cztery części.
Później w głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy kurczaka do zarumienienia.
Następnie wyciągamy mięso i przekładamy do miski.
Ponownie rozgrzewamy na tej samej patelni masło klarowane i krótko podsmażamy pokrojone warzywa.
Podlewamy wodą i dusimy przez około 3 minuty.
Na koniec dodajemy do warzyw podsmażonego kurczaka oraz mleko kokosowe.
Całość mieszamy i gotujemy przez około 2-3 minuty.
Gotowe danie podajemy np. z ugotowanym ryżem basmati i oczywiście zdobimy natką pietruszki! 🙂
Smacznego!
JEDNA PORCJA Z RYŻEM BASMATI TO:
około 430 kcal
Białko: 30,0 g
Węglowodany: 52,0 g
Tłuszcz: 11,4 g
Błonnik pokarmowy: 4,1 g
Ładunek glikemiczny: 30,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂