Kurczak curry z cukinią

366

Dziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki obiad. Kurczak curry z cukinią. Aromatyczny i delikatny. Fajnie sprawdzi się także w menu dziecięcym – moja Zosia przepada za tym daniem. Zwykle gotuję większą porcję i dzięki temu mam obiad z głowy na dwa dni. Co przy dwójce małych szkrabów jest idealnym rozwiązaniem! 🙂

kurczak curry z cukinią

Kurczak curry z cukinią – składniki (4 porcje):

  • 1 duża cukinia, około 400g,
  • pierś z kurczaka, 400g,
  • 2 białe cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 ml mleka kokosowego z kartonika,
  • 3 łyżki curry,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • natka pietruszki do posypania podania.

Sposób przygotowania

Najpierw kroimy mięso z kurczaka w małą kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżką oliwy z oliwek i przyprawy. Dokładnie mieszamy i wkładamy zamarynowane mięso do lodówki.

W tym czasie drobno siekamy cebule oraz czosnek.

Cukinię kroimy najpierw w plastry, a później każdy z nich jeszcze na cztery części.

Później w głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy kurczaka do zarumienienia.

Następnie wyciągamy mięso i przekładamy do miski.

Ponownie rozgrzewamy na tej samej patelni masło klarowane i krótko podsmażamy pokrojone warzywa.

Podlewamy wodą i dusimy przez około 3 minuty.

Na koniec dodajemy do warzyw podsmażonego kurczaka oraz mleko kokosowe.

Całość mieszamy i gotujemy przez około 2-3 minuty.

Nasze gotowe danie podajemy np. z ugotowanym ryżem basmati lub kaszą jaglaną i oczywiście zdobimy natką pietruszki! 🙂

Smacznego!

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij