Pieczone bataty z pomidorami, wędliną i mozzarellą

1.7K

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam bataty pod każdą postacią. Dlatego dziś z przyjemnością prezentuję Wam przepis na pyszne pieczone bataty z pomidorami, wędliną i mozzarellą. U nas to danie sprawdza się jako obiad. Prosty w wykonaniu, bo w zasadzie robi się sam w piekarniku 🙂 Danie jest bardzo sycące, aromatyczne, koniecznie musicie je wypróbować w swoich domach 🙂 Propozycja podania to oczywiście ulubiona zieleninka. U nas tym razem padło na rukolę. Zapraszam do przepisu i życzę smacznego! 🙂

Pieczone bataty z suszonymi pomidorami, wędliną i mozzarellą
Pieczony batat z dodatkami

Pieczone bataty z pomidorami, wędliną i mozzarellą – składniki (2 porcje):

  • 2 bataty,
  • 125g sera mozzarella (1 opakowanie),
  • 4 plasterki wędliny z indyka,
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie z oleju,
  • szczypta ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania

Najpierw bataty należy wyszorować i przeciąć na pół lub na trzy plastry. Jeśli będą trzy plastry, to czas pieczenia będzie nieco krótszy.

Następnie na przekrojone bataty nakładamy plaster wędliny oraz pokrojone suszone pomidory.

Na koniec nakładamy plaster sera mozzarella.

Całość posypujemy ziołami prowansalskimi.

Tak przygotowane bataty zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 40-50 minut.

Podajemy koniecznie w towarzystwie zieleniny, np. z rukolą.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 535 kcal
Białko: 24,6 g
Węglowodany: 61,8 g
Tłuszcz: 22,9 g
Błonnik pokarmowy: 10,5 g

Ładunek glikemiczny: 27,3

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij