Omlet serowo-cebulowy

521

Cebula to znane wszystkim warzywo o silnych właściwościach prozdrowotnych. Jest tania i łatwo dostępna, powinna bardzo często gościć w naszych jadłospisach. Wykazuje szczególne właściwości bakteriobójcze i poprawiające odporność. Dlatego właśnie w sezonie jesienno-zimowym powinna stale występować w naszych potrawach. Dziś mam dla Was prosty przepis na pyszny omlet serowo-cebulowy. Polecam, pychota! 🙂 W mojej kuchni omlety bardzo często goszczą bo robi się je niezwykle szybko i łatwo i za każdym razem dzięki innym dodatkom, możemy uzyskać zupełnie nowy smak.

omlet serowo-cebulowy

Omlet serowo-cebulowy – składniki (1 porcja):

  • mała, biała cebulka,
  • 30g żółtego sera,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania

Najpierw siekamy cebulkę w piórka.
Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i podsmażamy cebulkę.
W tym czasie wbijamy do miski jajka i rozbełtujemy je.
Dodajemy także małe kawałki żółtego sera i przyprawy. Całość mieszamy.
Na koniec podsmażoną cebulkę zalewamy masą jajeczno-serową.
Omlet smażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu z dwóch stron.

Smacznego! 🙂

Jeśli jesteście ciekawi, dlaczego warto spożywać jajka i co cennego zawierają, zajrzyjcie tutaj.

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 273kcal
Białko: 15,4g
Węglowodany: 10,1g
Tłuszcz: 19,1g
Błonnik pokarmowy: 1,7g

Ładunek glikemiczny: 1,5

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij