Cebula to znane wszystkim warzywo o silnych właściwościach prozdrowotnych. Jest tania i łatwo dostępna, powinna bardzo często gościć w naszych jadłospisach. Wykazuje szczególne właściwości bakteriobójcze i poprawiające odporność. Dlatego właśnie w sezonie jesienno-zimowym powinna stale występować w naszych potrawach. Dziś mam dla Was prosty przepis na pyszny omlet serowo-cebulowy. Polecam, pychota! 🙂 W mojej kuchni omlety bardzo często goszczą bo robi się je niezwykle szybko i łatwo i za każdym razem dzięki innym dodatkom, możemy uzyskać zupełnie nowy smak.
Omlet serowo-cebulowy – składniki (1 porcja):
- mała, biała cebulka,
- 30g żółtego sera,
- 2 jajka,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw siekamy cebulkę w piórka.
Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i podsmażamy cebulkę.
W tym czasie wbijamy do miski jajka i rozbełtujemy je.
Dodajemy także małe kawałki żółtego sera i przyprawy. Całość mieszamy.
Na koniec podsmażoną cebulkę zalewamy masą jajeczno-serową.
Omlet smażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu z dwóch stron.
Smacznego! 🙂
Jeśli jesteście ciekawi, dlaczego warto spożywać jajka i co cennego zawierają, zajrzyjcie tutaj.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 273kcal
Białko: 15,4g
Węglowodany: 10,1g
Tłuszcz: 19,1g
Błonnik pokarmowy: 1,7g
Ładunek glikemiczny: 1,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂