Pęczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

1.2K

Kasza z warzywami to jedno z tych dań, które robi się błyskawicznie i zawsze dobrze smakuje. Tym razem połączenie kaszy pęczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, do tego aromatyczny czosnek o prozdrowotnych właściwościach i pyszne danie gotowe. Opcja dla zabieganych jak znalazł! Danie sprawdzi się także jako kolacja na ciepło 🙂

Pęczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – składniki (2 porcje):

  • 100g kaszy pęczak (masa suchej kaszy),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 suszonych pomidorów w zalewie,
  • szpinak mrożony lub świeży, 200g,
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka.

Sposób przygotowania

Najpierw kaszę ugotuj według przepisu z opakowania. Następnie w głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojony drobno czosnek. Później dodaj liście szpinaku i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż na małym ogniu do czasu, aż szpinak zmięknie. Następnie dodaj także pokrojone suszone pomidory. Na koniec wrzuć ugotowaną kaszę i całość wymieszaj. Dopraw słodką papryką.

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 422kcal
Białko: 13,4g
Węglowodany: 60,6g
Tłuszcz: 17,8g
Błonnik pokarmowy: 15,6g
Ładunek glikemiczny: 22,8

Spróbuj także:

1. Kasza gryczana z pieczarkami
2. Kasza bulgur z kurczakiem i warzywami

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij