Kasza z warzywami to jedno z tych dań, które robi się błyskawicznie i zawsze dobrze smakuje. Tym razem połączenie kaszy pęczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, do tego aromatyczny czosnek o prozdrowotnych właściwościach i pyszne danie gotowe. Opcja dla zabieganych jak znalazł! Danie sprawdzi się także jako kolacja na ciepło 🙂
Pęczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – składniki (2 porcje):
- 100g kaszy pęczak (masa suchej kaszy),
- 2 ząbki czosnku,
- 8 suszonych pomidorów w zalewie,
- szpinak mrożony lub świeży, 200g,
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka.
Sposób przygotowania
Najpierw kaszę ugotuj według przepisu z opakowania. Następnie w głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojony drobno czosnek. Później dodaj liście szpinaku i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż na małym ogniu do czasu, aż szpinak zmięknie. Następnie dodaj także pokrojone suszone pomidory. Na koniec wrzuć ugotowaną kaszę i całość wymieszaj. Dopraw słodką papryką.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 422kcal
Białko: 13,4g
Węglowodany: 60,6g
Tłuszcz: 17,8g
Błonnik pokarmowy: 15,6g
Ładunek glikemiczny: 22,8
Spróbuj także:
1. Kasza gryczana z pieczarkami
2. Kasza bulgur z kurczakiem i warzywami
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂