Łosoś pieczony w pomarańczach to mój sposób na udany i szybki obiad 🙂 W zasadzie robi się sam w piekarniku 🙂 Podszykowanie ryby trwa zaledwie kilka minut i gotowe! Polecam serdecznie! Najczęściej zjadamy go w towarzystwie brązowego ryżu i oczywiście warzyw, dziś padło na groszek z marchewką. Zapraszam do prostego przepisu na pysznego łososia.

Łosoś pieczony w pomarańczach – składniki (2 porcje):
- łosoś atlantycki, 300g,
- 1 pomarańcza,
- szczypta słodkiej papryki, soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw umyj łososia i osusz go.
Następnie dopraw go słodką papryką, szczyptą soli i pierzem.
Później z jednej połówki pomarańczy wyciśnij sok, a drugą połówkę pokrój w plastry.
Łososia umieść w naczyniu do zapiekania, zalej wyciśniętym sokiem z pomarańczy, a na wierzch ułóż plastry owocu.
Tak przygotowaną rybę odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Piecz w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 20 minut.
Podawaj np. z ulubioną surówką i brązowym ryżem.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKÓW:
około 369 kcal
Białko: 31,7g
Węglowodany: 14,2g
Tłuszcz: 20,2g
Błonnik pokarmowy: 2,9g
Ładunek glikemiczny: 4,9 (IG = 34,8)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂