Łosoś pieczony w pomarańczach

584

Łosoś pieczony w pomarańczach to mój sposób na udany i szybki obiad 🙂 W zasadzie robi się sam w piekarniku 🙂 Podszykowanie ryby trwa zaledwie kilka minut i gotowe! Polecam serdecznie! Najczęściej zjadamy go w towarzystwie brązowego ryżu i oczywiście warzyw, dziś padło na groszek z marchewką. Zapraszam do prostego przepisu na pysznego łososia.

Łosoś pieczony w pomarańczach

Łosoś pieczony w pomarańczach – składniki (2 porcje):

  • łosoś atlantycki, 300g,
  • 1 pomarańcza,
  • szczypta słodkiej papryki, soli i pieprzu.

Sposób przygotowania

Najpierw umyj łososia i osusz go.

Następnie dopraw go słodką papryką, szczyptą soli i pierzem.

Później z jednej połówki pomarańczy wyciśnij sok, a drugą połówkę pokrój w plastry.

Łososia umieść w naczyniu do zapiekania, zalej wyciśniętym sokiem z pomarańczy, a na wierzch ułóż plastry owocu.

Tak przygotowaną rybę odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Piecz w rozgrzanym na 210 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 20 minut.

Podawaj np. z ulubioną surówką i brązowym ryżem.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKÓW:
369kcal
Białko: 31,7g
Węglowodany: 14,2g
Tłuszcz: 20,2g
Błonnik pokarmowy: 2,9g

Ładunek glikemiczny: 4,9

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij