Dziś mam dla Was przepis na przepyszne kuleczki, które wręcz pachną zbliżającymi się Świętami. Słodkie kuleczki migdałowo-pomarańczowe skradną Wasze podniebienie, jestem tego pewna 🙂 Polecam, bo to pyszne małe co nieco, które zrobicie raz i możecie spokojnie przechowywać przez cały tydzień w lodówce. Dzięki temu, gdy tylko najdzie Was ochota na coś słodkiego, macie małe, zdrowe pyszności zawsze pod ręką. Zapraszam zatem do przepisu na te pyszne, słodkie kuleczki. Oczywiście są bez dodatku cukru 🙂
Słodkie kuleczki migdałowo-pomarańczowe – składniki (na 30 sztuk):
- 1/2 szklanki płatków migdałowych,
- 12 niesiarkowanych daktyli bez pestek,
- otarta skórka z jednej pomarańczy,
- 2 łyżki lekko uprażonego sezamu,
- 2 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych (dodatkowo około 1/3 szklanki do obtoczenia kuleczek),
- 4 krople aromatu migdałowego,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania
Najpierw daktyle oraz płatki migdałowe zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut.
W tym czasie można sparzyć pomarańczę, a następnie zetrzeć skórkę na tarce.
Z wymoczonych daktyli i płatków migdałowych pozbywamy się wody.
Dodajemy do nich skórkę pomarańczy i wszystkie pozostałe składniki.
Całą masę dokładnie blendujemy. Ja użyłam do tego ręcznego blendera.
Z powstałej, gładkiej masy lepimy rękoma niewielkie kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
Kuleczki przed podaniem schładzamy w lodówce.
Smacznego! 🙂
JEDNA KULECZKA, TO:
około 27 kcal
Białko: 0,5g
Węglowodany: 2,1g
Tłuszcz: 2,0g
Błonnik pokarmowy: 0,5g
Ładunek glikemiczny: 0,9 (IG = 50,3)
Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji! 🙂
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Daktyle mają być świeże czy suszone ?
Ja użyłam suszonych dlatego zalałam je gorącą wodą aby zmiękły. Świeże można od razu blendować ?
Dziękuję za podpowiedź ? Przepisy super?
Cieszę się i pozdrawiam serdecznie! 🙂