Słodkie kuleczki migdałowo-pomarańczowe

1.3K

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne kuleczki, które wręcz pachną zbliżającymi się Świętami. Słodkie kuleczki migdałowo-pomarańczowe skradną Wasze podniebienie, jestem tego pewna 🙂 Polecam, bo to pyszne małe co nieco, które zrobicie raz i możecie spokojnie przechowywać przez cały tydzień w lodówce. Dzięki temu, gdy tylko najdzie Was ochota na coś słodkiego, macie małe, zdrowe pyszności zawsze pod ręką. Zapraszam zatem do przepisu na te pyszne, słodkie kuleczki. Oczywiście są bez dodatku cukru 🙂

Słodkie kuleczki migdałowo-pomarańczowe

Słodkie kuleczki migdałowo-pomarańczowe – składniki (na 30 sztuk):

  • 1/2 szklanki płatków migdałowych,
  • 12 niesiarkowanych daktyli bez pestek,
  • otarta skórka z jednej pomarańczy,
  • 2 łyżki lekko uprażonego sezamu,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych (dodatkowo około 1/3 szklanki do obtoczenia kuleczek),
  • 4 krople aromatu migdałowego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania

Najpierw daktyle oraz płatki migdałowe zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut.
W tym czasie można sparzyć pomarańczę, a następnie zetrzeć skórkę na tarce.
Z wymoczonych daktyli i płatków migdałowych pozbywamy się wody.
Dodajemy do nich skórkę pomarańczy i wszystkie pozostałe składniki.

Słodkie kuleczki migdałowo-pomarańczowe

Całą masę dokładnie blendujemy. Ja użyłam do tego ręcznego blendera.
Z powstałej, gładkiej masy lepimy rękoma niewielkie kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
Kuleczki przed podaniem schładzamy w lodówce.

Smacznego! 🙂

JEDNA KULECZKA, TO:
około 27kcal
Białko: 0,5g
Węglowodany: 2,1g
Tłuszcz: 2,0g
Błonnik pokarmowy: 0,5g
Ładunek glikemiczny: 0,9

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. Daktyle mają być świeże czy suszone ?

    1. Natalia Autor says:

      Ja użyłam suszonych dlatego zalałam je gorącą wodą aby zmiękły. Świeże można od razu blendować ?

      1. Dziękuję za podpowiedź ? Przepisy super?

        1. Natalia Autor says:

          Cieszę się i pozdrawiam serdecznie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij