Warzywne curry z czerwoną soczewicą to jeden z łatwiejszych i szybszych obiadów. W mojej kuchni gości zawsze wtedy, gdy zostaną mi jakieś ugotowane warzywa z innego dania. W tym przypadku był to kalafior romanesco, ale świetnie sprawdzi się też ten klasyczny albo brokuł. Oczywiście nie marnujemy żywności, tylko staramy się ją wykorzystać na różne sposoby. U nas curry smakuje wszystkim. Polecam także Wam 🙂
Składniki (2 porcje):
- soczewica czerwona, 6 łyżek (masa suchych nasion),
- 1/2 główki kalafiora (około 400g), u mnie był to kalafior romanesco,
- 1 batat,
- 1/2 cebulki,
- 2 ząbki czosnku,
- około 3cm kawałek imbiru,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 200ml mleka kokosowego (z kartonika),
- 200ml wywaru warzywnego (używam kostki 100% suszonych warzyw),
- łyżeczka curry,
- szczypta soli i pieprzu,
- szczypta papryki,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania
*Kalafior był ugotowany wcześniej.
Najpierw w głębokiej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i przesmażam posiekaną cebulkę z czosnkiem i imbirem.
Następnie dodaję obranego i pokrojonego w kostkę batata oraz różyczki kalafiora.
Całość zalewam mlekiem kokosowym i wywarem warzywnym. Doprawiam i mieszam.
Dosypuję także czerwoną soczewicę.
W razie potrzeby można dolać wodę.
Danie gotuję pod przykryciem przez około 15 minut.
Na koniec posypuję posiekaną natką pietruszki.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 422 kcal
Białko: 18,7 g
Węglowodany: 72,6 g
Tłuszcz: 8,6 g
Błonnik pokarmowy: 14,5 g
Ładunek glikemiczny: 24,0, ale indeks glikemiczny 34,0 (niski) 🙂
Chcesz wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe w swojej rodzinie? Zerknij do mojego sklepu i zapoznaj się z ofertą SEZONOWYCH ZDROWYCH JADŁOSPISÓW RODZINNYCH 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂