Kasza gryczana z pieczarkami

201

Coś pysznego i szybkiego na lekki obiad lub kolację? Oto kasza gryczana z pieczarkami. Są takie dni, kiedy zwyczajnie mam ochotę zjeść coś pożywnego ale zdecydowanie bezmięsnego. Poniższy przepis to rozwiązanie idealne! 🙂 Danie dla zabieganych, którzy jednak chcą odżywiać się zdrowo.

kasza gryczana z pieczarkami

Kasza gryczana z pieczarkami – składniki (2 porcje):

  • woreczek kaszy gryczanej,
  • pieczarki, 300g,
  • 1 mała czerwona cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • kiełki np. brokuła (2 łyżki),
  • pestki dyni (2 łyżki).

Kasza gryczana z pieczarkami – sposób przygotowania

Najpierw kaszę gotuję według przepisu z opakowania.
Następnie na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę.
Po chwili dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
Później dodaję także pokrojone w plasterki pieczarki i całość podsmażam. Lekko doprawiam solą i pieprzem.
Na koniec dodaję do zawartości patelni ugotowaną kaszę gryczaną i całość mieszam. Danie podaję z kiełkami i pestkami dyni.

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
336kcal
Białko: 14g
Węglowodany: 49,3g
Tłuszcz: 12,4g
Błonnik pokarmowy: 8,5g
Ładunek glikemiczny: 21,3

A jak to u Was jest z jedzeniem różnego rodzaju kasz? Wiem, że niestety wciąż rzadko goszczą one w menu. A przecież kasze można wykorzystać zarówno do słodkich jak i słonych posiłków. Na moim blogu znajdziecie różne inspiracje! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij