Coś pysznego i szybkiego na lekki obiad lub kolację? Oto kasza gryczana z pieczarkami. Są takie dni, kiedy zwyczajnie mam ochotę zjeść coś pożywnego ale zdecydowanie bezmięsnego. Poniższy przepis to rozwiązanie idealne! 🙂 Danie dla zabieganych, którzy jednak chcą odżywiać się zdrowo.
Kasza gryczana z pieczarkami – składniki (2 porcje):
- woreczek kaszy gryczanej (100g),
- pieczarki, 300g,
- 1 mała czerwona cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- kiełki brokuła, 2 łyżki,
- pestki dyni, 2 łyżki.
Kasza gryczana z pieczarkami – sposób przygotowania
Najpierw kaszę gotuję według przepisu z opakowania.
Następnie na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę.
Po chwili dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
Później dodaję także pokrojone w plasterki pieczarki i całość podsmażam. Lekko doprawiam solą i pieprzem.
Na koniec dodaję do zawartości patelni ugotowaną kaszę gryczaną i całość mieszam. Danie podaję z kiełkami i pestkami dyni.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
336kcal
Białko: 14g
Węglowodany: 49,3g
Tłuszcz: 12,4g
Błonnik pokarmowy: 8,5g
Ładunek glikemiczny: 21,3
Kasza przygotowana w ten sposób to wspaniały posiłek dla osób, które borykają się z problemami skórnymi. Więcej na temat odżywiania wspomagającego leczenie trądziku przeczytacie tutaj.
A jak to u Was jest z jedzeniem różnego rodzaju kasz? Wiem, że niestety wciąż rzadko goszczą one w menu. A przecież kasze można wykorzystać zarówno do słodkich jak i słonych posiłków. Na moim blogu znajdziecie różne inspiracje! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂