Jeśli stosujecie zdrową dietę na co dzień, to pewnie obfituje ona w warzywa. Najłatwiej jest skomponować z nich sałatki albo koktajle. Dziś mam dla Was przepis na bardzo prostą i pyszną kolorową mieszankę 🙂 Oto sałatka paprykowa z fetą i oliwkami. Minimalna lista składników, a smak naprawdę rewelacyjny. Sałatkę polecam szczególnie w okresie jesienno-zimowym ze względu na spory udział papryki, która jest skarbnicą witaminy C! 🙂
Sałatka paprykowa z fetą i oliwkami – składniki (5 porcji):
- 4 papryki (najlepiej o różnych kolorach: czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa),
- słoiczek czarnych oliwek, 170g,
- ser feta, 200g,
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka miodu,
- łyżka musztardy,
- szczypta suszonego oregano, bazylii, soli i pieprzu,
- łyżeczka soku z cytryny,
- około 2 łyżki wody.
Sposób przygotowania
Najpierw myjemy i osuszamy papryki, a następnie kroimy je w mniejszą kostkę.
Później oliwki odsączamy na sitku i przepłukujemy pod wodą.
Następnie kroimy je w mniejsze kawałki.
Ser kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki na sałatkę wrzucamy do miski.
Dressing przygotowujemy mieszając ze sobą wszystkie składniki, np. za pomocą trzepaczki.
Dodajemy dressing do sałatki i wszystko razem mieszamy.
Gotową sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ UWZGLĘDNIENIA PIECZYWA:
około 290 kcal
Białko: 7,9 g
Węglowodany: 19,2 g
Tłuszcz: 20,8 g
Błonnik pokarmowy: 5,1g
Spróbuj także:
– sałatka z kiszonymi ogórkami, porem i kukurydzą,
– sałatka paprykowa z ciecierzycą.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂