Kto nie lubi deserów? Nie znam takich osób! 🙂 Ja uwielbiam i mówię to wprost! Zawsze jednak staram się skomponować taki deser, aby był nie tylko słodki ale przede wszystkim zdrowy. W myśl tej zasady powstał przepyszny czekoladowy deser z komosą ryżową. Jeśli w Waszej kuchni dotąd nie gościła komosa, to warto to zmienić. Jest ona źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. Zapraszam zatem po przepis na wyśmienity deser! 🙂
Czekoladowy deser z komosą ryżową – składniki (2 porcje):
- 1 dojrzały banan,
- dojrzałe awokado,
- 2 łyżki kakao 100%,
- 4 łyżki komosy ryżowej.
Sposób przygotowania
Najpierw gotujemy komosę ryżową według przepisu z opakowania.
W tym czasie obieramy banana i awokado.
Obrane owoce blendujemy na gładki mus razem z kakao.
Później chwilkę czekamy aż ugotowana komosa ryżowa przestygnie.
Na koniec dodajemy ją do zblendowanego musu i mieszamy całość łyżką.
Gotowy czekoladowy deser wkładamy do pucharków i schładzamy w lodówce przed podaniem.
*jeśli wolicie słodsze desery, to możecie użyć dodatkowo np. sproszkowanej stewii; więcej na jej temat pisałam tutaj
Smacznego! 🙂
Taki czekoladowy deser sprawdzi się idealnie także w menu dla najmłodszych. Zachęcam wszystkie mamy do przygotowania takiej wersji “budyniu” swoim maluchom 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 313 kcal
Białko: 7,8g
Węglowodany: 46,1g
Tłuszcz: 12,5g
Błonnik pokarmowy: 9,1g
Ładunek glikemiczny: 14,7 (IG = 39,7)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂