Mamy piątek, a jak piątek, to czas na coś słodkiego w zdrowej wersji, prawda? 🙂 Dziś mam dla Was ciasto jabłkowe na migdałowo-orzechowym spodzie. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, bez dodatku cukru i słodzików. Nie wymaga pieczenia. Lekkie i warte wypróbowania! Ja póki co spróbowałam je w wersji z jeszcze cieplutkimi jabłkami, zatem nie napiszę, jak smakuje po schłodzeniu w lodówce. Ale oczywiście dam znać niebawem! 🙂 A tymczasem serdecznie zapraszam do kolejnego prostego i pysznego przepisu na słodko!
Składniki (tortownica o średnicy 23 cm; 8 porcji):
- 1 szklanki mąki migdałowej,
- 2 łyżki masła orzechowego 100%,
- 10 suszonych daktyli niesiarkowanych, bez pestek,
- skyr naturalny, 150g,
- 3 jabłka,
- łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
- łyżka płatków migdałowych,
- łyżeczka oleju kokosowego.
Sposób przygotowania
Najpierw zalej suszone daktyle gorącą wodą, około 1cm ponad poziom owoców, i odstaw na około 10 minut. Następnie dodaj do nich masło orzechowe oraz mąkę migdałową i całość zblenduj na gładką masę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Powstałą masę rozłóż równomiernie na spód foremki, najlepiej zrobić to zwilżonymi wodą dłońmi. Ciasto nie wymaga pieczenia, więc nie wkładaj go do piekarnika 🙂 Następnie posmaruj równomiernie spód skyrem naturalnym.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć kawałki jabłek. Dodaj cynamon cejloński i całość podpraż przez około 5 minut. Możesz w trakcie podlać owoce odrobiną wody.
Gotowe owoce wyłóż jako ostatnią warstwę.
Na koniec posyp ciasto płatkami migdałowymi i gotowe!
Smacznego! 🙂
Ciasto można przechowywać w lodówce, myślę, że około 3 dni.
Jedna porcja ciasta to:
około 191 kcal
Białko: 7,0 g
Węglowodany: 19,0 g
Tłuszcz: 11,3 g
Błonnik pokarmowy: 4,6 g
Ładunek glikemiczny: 5,7
Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji!
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
A tego spodu ciasta się nie podpieka?
Nie, ciasto jest bez pieczenia 🙂
Czego można użyć zamiast skyru?
można pominąć zupełnie, albo dać np. jogurt naturalny zmieszany z twarogiem 🙂 Może też być serek naturalny śmietankowy 🙂
Zamiast jabłek świetnie pasowały by tu gruszki ❤️ale z jabłkiem tez pysznie💕
Tak, gruszki też super! 🙂