Ciasto jabłkowe na migdałowo-orzechowym spodzie. Bez dodatku cukru i słodzików, niski ŁG.

3.8K

Mamy piątek, a jak piątek, to czas na coś słodkiego w zdrowej wersji, prawda? 🙂 Dziś mam dla Was ciasto jabłkowe na migdałowo-orzechowym spodzie. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, bez dodatku cukru i słodzików. Nie wymaga pieczenia. Lekkie i warte wypróbowania! Ja póki co spróbowałam je w wersji z jeszcze cieplutkimi jabłkami, zatem nie napiszę, jak smakuje po schłodzeniu w lodówce. Ale oczywiście dam znać niebawem! 🙂 A tymczasem serdecznie zapraszam do kolejnego prostego i pysznego przepisu na słodko!

Ciasto jabłkowe na migdałowo-orzechowym spodzie
Ciasto jabłkowe na migdałowo-orzechowym spodzie

Składniki (tortownica o średnicy 23 cm; 8 porcji):

  • 1 szklanki mąki migdałowej,
  • 2 łyżki masła orzechowego 100%,
  • 10 suszonych daktyli niesiarkowanych, bez pestek,
  • skyr naturalny, 150g,
  • 3 jabłka,
  • łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
  • łyżka płatków migdałowych,
  • łyżeczka oleju kokosowego.
Ciasto jabłkowe na migdałowo-orzechowym spodzie

Sposób przygotowania

Najpierw zalej suszone daktyle gorącą wodą, około 1cm ponad poziom owoców, i odstaw na około 10 minut. Następnie dodaj do nich masło orzechowe oraz mąkę migdałową i całość zblenduj na gładką masę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Powstałą masę rozłóż równomiernie na spód foremki, najlepiej zrobić to zwilżonymi wodą dłońmi. Ciasto nie wymaga pieczenia, więc nie wkładaj go do piekarnika 🙂 Następnie posmaruj równomiernie spód skyrem naturalnym.

Ciasto jabłkowe na migdałowo-orzechowym spodzie

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć kawałki jabłek. Dodaj cynamon cejloński i całość podpraż przez około 5 minut. Możesz w trakcie podlać owoce odrobiną wody.

Ciasto jabłkowe na migdałowo-orzechowym spodzie

Gotowe owoce wyłóż jako ostatnią warstwę.

Ciasto jabłkowe na migdałowo-orzechowym spodzie

Na koniec posyp ciasto płatkami migdałowymi i gotowe!

Smacznego! 🙂

Ciasto jabłkowe na migdałowo-orzechowym spodzie

Ciasto można przechowywać w lodówce, myślę, że około 3 dni.

Jedna porcja ciasta to:
około 191 kcal
Białko: 7,0 g
Węglowodany: 19,0 g
Tłuszcz: 11,3 g
Błonnik pokarmowy: 4,6 g
Ładunek glikemiczny: 5,7

Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji! 

Moja pierwsza książka już w sprzedaży!

A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂

Słodycze bez cukru, słodzików, glutenu i laktozy

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. A tego spodu ciasta się nie podpieka?

    1. Natalia Autor says:

      Nie, ciasto jest bez pieczenia 🙂

  2. Paulina says:

    Czego można użyć zamiast skyru?

    1. Natalia Autor says:

      można pominąć zupełnie, albo dać np. jogurt naturalny zmieszany z twarogiem 🙂 Może też być serek naturalny śmietankowy 🙂

  3. Zamiast jabłek świetnie pasowały by tu gruszki ❤️ale z jabłkiem tez pysznie💕

    1. Natalia Autor says:

      Tak, gruszki też super! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij