Pankejki na maślance

1.4K

Odkąd zostałam mamą bardzo często jako śniadanie występują u nas różnego rodzaju naleśniki, placuszki, gofry i tym podobne pyszności. Zosia uwielbia takie śniadanka, a ja uwielbiam sprawiać jej radość. Dziś przyszedł czas na pyszne pankejki na maślance. Oczywiście bez dodatku cukru, bo i tak są słodkie 🙂 A dodatek świeżych owoców w zupełności im wystarczy. Polecam przepis, bo pankejków wyszło sporo, a i tak wszystkie zniknęły w mgnieniu oka! 🙂 Oczywiście nadają się także dla dzieci!

Pankejki na maślance – składniki (16 sztuk):

  • 400ml maślanki,
  • 100g mąki orkiszowej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania

Najpierw wlewam do miski maślankę.

Następnie dodaję do niej mąkę oraz proszek do pieczenia i wbijam jajko.

Całość miksuję na gładkie ciasto.

Na płaskiej patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju kokosowego i rozprowadzam go pędzelkiem na całej powierzchni patelni.

Za pomocą chochelki wylewam ciasto na patelnię i smażę pankejki z obu stron do zarumienienia.

Na mojej patelni zmieściły się trzy małe pankejki jednocześnie.

Gotowe pankejki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. masłem orzechowym i świeżymi owocami.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie  Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij