Odkąd zostałam mamą bardzo często jako śniadanie występują u nas różnego rodzaju naleśniki, placuszki, gofry i tym podobne pyszności. Zosia uwielbia takie śniadanka, a ja uwielbiam sprawiać jej radość. Dziś przyszedł czas na pyszne pankejki na maślance. Oczywiście bez dodatku cukru, bo i tak są słodkie 🙂 A dodatek świeżych owoców w zupełności im wystarczy. Polecam przepis, bo pankejków wyszło sporo, a i tak wszystkie zniknęły w mgnieniu oka! 🙂 Oczywiście nadają się także dla dzieci!

Pankejki na maślance – składniki (16 sztuk):
- 400ml maślanki,
- 100g mąki orkiszowej jasnej (można użyć razowej, będą bardziej wartościowe),
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- masło klarowane do smażenia, 1,5 łyżki.
Sposób przygotowania
Najpierw wlewam do miski maślankę.
Następnie dodaję do niej mąkę oraz proszek do pieczenia i wbijam jajko.
Całość miksuję na gładkie ciasto.
Na płaskiej patelni rozgrzewam niewielką ilość masła klarowanego i rozprowadzam je pędzelkiem na całej powierzchni patelni.
Za pomocą chochelki wylewam ciasto na patelnię i smażę pankejki z obu stron do zarumienienia.
Na mojej patelni zmieściły się cztery małe pankejki jednocześnie.
Gotowe pankejki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. masłem orzechowym i świeżymi owocami.
Smacznego! 🙂
Jedna sztuka bez dodatków to:
około 47 kcal
Białko: 2,0g
Węglowodany: 5,7g
Tłuszcz: 1,8g
Błonnik pokarmowy: 0,3g
Ładunek glikemiczny: 4,0 (IG = 74,0) – wysoki IG dlatego warto podać pankejki z dodatkiem np. jogurtu naturalnego, masła orzechowego, owoców jagodowych, czy orzechów, by uzyskać niski ładunek glikemiczny dania i stabilną glikemię 🙂 Również użycie mąki razowej obniży nam IG, pamiętajcie! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂