Brukselka – warzywo, na które aktualnie mamy sezon więc warto wykorzystać ją w swojej kuchni. W jaki sposób? Klasycznie ugotować? Niekoniecznie. Brukselka na ostro z patelni to moja propozycja podania tego pięknego, zielonego warzywa w mniej popularny, ale przepyszny sposób. Skoro pochwalił ją mój mąż, to gwarantuję, że zasmakuje każdemu 🙂 Ponieważ jest to danie z wykorzystaniem płatków chilli, to warto dowiedzieć się czegoś na temat ostrej papryczki. A pisałam o tym tutaj. A teraz już zapraszam do przepisu! 🙂
Składniki (2 porcje):
- brukselka, 300g,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- dwie łyżki płatków migdałowych,
- szczypta soli, pieprzu i suszonych płatków chilli.
Sposób przygotowania
Najpierw obieramy czosnek i go siekamy. Następnie myjemy i osuszamy brukselkę. Później kroimy ją w połówki lub w ćwiartki. Im mniejsze kawałki warzywa, tym krótszy będzie czas smażenia 🙂 Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni i krótko przesmażamy czosnek. Później dodajemy także brukselkę i smażymy przez około 10-12 minut, co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów, która można wcześniej uprażyć na suchej patelni.
Taka broksulka to świetny dodatek do obiadu 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 220 kcal
Białko: 7,6g
Węglowodany: 17,8g
Tłuszcz: 15,5g
Błonnik pokarmowy: 7,2g
Ładunek glikemiczny: 2,6
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂