Tym razem coś, co zaspokoi wszystkich łasuchów – warstwowy deser z quinoa, czyli z komosą ryżową. W mojej opinii jest to deser idealny, bo ma w sobie białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i antyoksydanty! Lepiej być nie może! Wygląda świetnie, smakuje rewelacyjnie i do tego jest bardzo zdrowy. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko podzielić się z Wami przepisem na ten wspaniały warstwowy deser z quinoa.
Warstwowy deser z quinoa – składniki (2 porcje):
- 6 łyżek komosy ryżowej,
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżka kakao 100%,
- serek naturalny Bieluch, 150g,
- garść świeżych malin.
Sposób przygotowania
Najpierw gotujemy komosę ryżową.
Następnie, pod koniec gotowania dodajemy do niej kakao oraz nasiona chia. Całość mieszamy i zestawiamy z ognia. Czekamy, aż masa kakaowa nieco przestygnie. Jeśli chcecie, możecie dodać do niej także odrobinę miodu.
Nasz deser układamy warstwowo, najlepiej będzie prezentował się w przezroczystych, szklanych naczyniach.
Najpierw wykładamy kakaową warstwę z quinoa.
Następnie część z naturalnym serkiem.
Później układamy maliny.
I znowu – warstwa kakaowa.
Później serek naturalny.
I na koniec dekoracja z malinki i listka świeżej mięty.
Smacznego! 🙂
Uwaga! Ten deser jest pełnowartościowy i w zasadzie może zastąpić normalny posiłek 🙂 Sami zobaczcie na podsumowanie wartości odżywczych 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
523kcal
Białko: 14,1g
Węglowodany: 45,8g
Tłuszcz: 32,6g
Błonnik pokarmowy: 9,9g
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂