Kochani, dzielę się z Wami czymś absolutnie przepysznym! To danie wpisuję do moich top ulubionych i jestem przekonana, że Wy także tak zrobicie po spróbowaniu…:) Proste w wykonaniu, aromatyczne, bezmięsne, lekkie… oczywiście z niskim indeksem i niskim ładunkiem glikemicznym. Jednym słowem – pyszne i zdrowe! Zatem nie tracę już czasu na przekonywanie Was do przygotowania tego cuda, tylko wrzucam przepis i do dzieła! 🙂 Zapiekanka z białą fasolą i porem już na Was czeka!
Składniki (4 porcje):
- puszka białej fasoli (240g masa netto),
- 1 por,
- 1/2 białej cebulki,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 100g śmietanki 18%,
- 1/2 szklanki wody,
- szczypta soli, czarnego pieprzu i suszonego oregano,
- łyżka musztardy,
- 50g sera grana padano (może być parmezan).
Sposób przygotowania
Najpierw posiekaj cebulkę i czosnek. Następnie przesmaż warzywa na patelni z oliwą z oliwek. Po chwili dodaj także posiekanego w talarki pora oraz odsączoną fasolę. Całość dopraw oregano, solą i pieprzem i podduś chwilkę. Następnie dodaj musztardę, śmietankę oraz około 1/2 szklanki wody.
Całość zagotuj. Tak przygotowane danie przełóż do naczynia do zapiekania, a wierzch posyp startym serem.
Na koniec włóż zapiekankę na około 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, funkcja góra-dół. Smacznego!
Jedna porcja dania to:
około 210 kcal
Białko: 10,3g
Węglowodany: 18,7g
Tłuszcz: 11,0g
Błonnik pokarmowy: 4,5g
Ładunek glikemiczny: 4,4 (IG = 31,5)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂