Czas na dodanie przepisu, o który pytaliście wczoraj z uwagi na relację na Instagramie. Przygotowałam coś bezmięsnego na szybko, na dwa dni. Takie przepisy są chyba najlepsze, prawda? 🙂 Komosa ryżowa z porem i pieczarkami to bardzo odżywczy, lekki i zdrowy posiłek, który sprawdzi się zarówno jako obiad i ciepła kolacja. Idealny dla osób z zaburzeniami glikemii, a także nietolerującymi glutenu, czy laktozy. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu.
Co warto wiedzieć o komosie ryżowej?
Komosa ryżowa, czyli quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Znajdziemy w niej także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Warto wspomnieć, że białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Quinoa może być zatem alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i znaleźć się w menu osób stosujących dietę wegetariańską lub wegańską.
Komosa ryżowa z porem i pieczarkami – składniki (4 porcje):
- komosa ryżowa, 1 szklanka (masa przed ugotowaniem),
- 400g pieczarek,
- 1 por,
- 2 ząbki czosnku,
- 8 suszonych pomidorów w zalewie z oleju (można pominąć; ja dodałam, bo akurat zalegały w słoiczku),
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka masła klarowanego,
- szczypta soli, czarnego pieprzu i suszonego oregano,
- kilka listków świeżej kolendry.
Sposób przygotowania
Najpierw komosę ryżową ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie posiekaj cebulkę i czosnek, a pora, pieczarki i suszone pomidory pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło klarowane i przesmaż cebulkę z czosnkiem. Po chwili dodaj pora oraz pieczarki, dopraw solą i przesmaż do czasu, aż pieczarki stracą swą objętość. Na koniec dodaj suszone pomidory i całość wymieszaj. Ugotowaną komosę odsącz z nadmiaru wody i dodaj do warzyw, całość wymieszaj, dopraw oregano, pieprzem i solą. Serwuj z liśćmi kolendry.
Jedna porcja dania to:
około 298 kcal
Białko: 10,5g
Węglowodany: 42,3g
Tłuszcz: 10,2g
Błonnik pokarmowy: 6,3g
Ładunek glikemiczny: 11,1 (IG = 30,8)
Jeśli szukasz równie prostych, zdrowych, zbilansowanych i pysznych przepisów z kuchni bezmięsnej, serdecznie zachęcam do zapoznania się z moją dietą gotową WEGE SMAKI 🙂 Kupisz ją tutaj.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂