Czas na moją ulubioną część pracy, czyli podzielenie się z Wami przepisem na coś absolutnie rozpływającego się w ustach 🙂 Omlet w stylu włoskim. Połączenie mozzarelli, suszonych pomidorów, listków bazylii, czy może być coś lepszego? Absolutnie nie! Ekstremalnie pyszny pomysł na dobry początek dnia. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. Ta propozycja jest idealna zarówno dla osób na diecie redukcyjnej, bo dostarcza nam sporo sycącego białka, ale także dla osób z zaburzeniami glikemii, gdyż posiłek ma niski indeks i niski ładunek glikemiczny 🙂
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka (tutaj przeczytasz, dlaczego warto je jeść),
- 1/4 szklanki mleka 2% (lub niesłodzonego napoju roślinnego),
- 4 łyżki otrębów owsianych (lub innych),
- 3 suszone pomidory w zalewie z oleju,
- 60g sera mozzarella light,
- kilka listków świeżej bazylii,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- szczypta soli, czarnego pieprzu i suszonego oregano.
Sposób przygotowania
Jajka rozbełtać z mlekiem, otrębami i przyprawami. Jajeczną masę wylać na rozgrzaną i wysmarowaną oliwą patelnię Omlet smażyć z dwóch stron pod przykryciem. Serwować z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią. Na koniec oprószyć suszonym oregano.
Omlet to:
około 411 kcal
Białko: 38,4g
Węglowodany: 26,4g
Tłuszcz: 20,7g
Błonnik pokarmowy: 4,6g
Ładunek glikemiczny: 6,2g (IG = 28,7)
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam rozpoczynać dzień od dań jajecznych. Obojętnie czy są to omlety, czy jajecznica, czy jajka sadzone lub gotowane. Uwielbiam, bo takie śniadanie syci na długo i wspaniale odżywia organizm. W tym wpisie przeczytacie co nieco nt. śniadań węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych, zapraszam.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂