Domowe pieguski słodzone stewią

1.5K

Domowe pieguski słodzone stewią to fantastyczna alternatywa dla kupnych ciastek napakowanych utwardzonym olejem i niepotrzebnymi, niezdrowymi dodatkami. Te ciasteczka wykonałam z mąki orkiszowej jasnej i osłodziłam odrobiną stewii. O tym, dlaczego lepiej stosować stewię jako zamiennik rafinowanego cukru przeczytacie tutaj. Ciasteczka wyszły przepyszne i bardzo chrupiące! Na pewno zdrowsze niż ich odpowiednik sklepowy. Polecam od czasu do czasu, gdy mamy ochotę na słodkie co nieco. Ciasteczka fajnie sprawdzą się także w roli słodyczy dla dzieci – choć z tym również nie należy przesadzać! Jedno ciasteczko na kilka dni w zupełności wystarczy. Domowe pieguski możemy bez problemu przechowywać w zamkniętym pojemniku, ale przyznam szczerze, że trudno jest poprzestać na zjedzeniu tylko jednej sztuki…

Domowe pieguski słodzone stewią
Te są w wersji z dodatkiem mąki kokosowej 🙂
domowe pieguski

Domowe pieguski – składniki (18 sztuk):

  • 100g masła,
  • 230g mąki orkiszowej jasnej (zrobiłam je także w wersji 80g mąki kokosowej i 150g mąki orkiszowej – również się udały),
  • 50g czekolady 70% kakao,
  • 1 jajko,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina sproszkowanej stewii (uważać przy dosładzaniu bo stewia jest bardzo słodka).

Sposób przygotowania

Przygotowanie domowych piegusków jest bardzo łatwe.
Najpierw rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół.
Przygotowanie ciasteczek rozpoczynamy od wrzucenia do miski masła, mąki, stewii i proszku do pieczenia.
Następnie dodajemy także jajko i zagniatamy ciasto na gładką masę. To jest najtrudniejsza część zadania, ale później już będzie z górki 🙂
Do zagniecionego ciasta na koniec dodajemy także drobno pokrojoną czekoladę. Mają to być małe kawałki. Ponownie zagniatamy ciasto, tym razem już z dodatkiem czekolady.
Rękoma formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie je spłaszczamy. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Pieguski pieczemy przez 25 minut w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku.

Smacznego! 🙂

JEDNO CIASTECZKO TO:
*wartości są podane dla wersji pierwszej – na bazie samej mąki orkiszowej; jeśli zmieszamy z kokosową, wówczas zmniejszy się ilość węglowodanów, zwiększy ilość tłuszczu, a ładunek glikemiczny jeszcze bardziej się obniży ku uciesze osób z insulinoopornością 🙂
około 105kcal
Białko: 2,2g
Węglowodany: 10,6g
Tłuszcz: 6g
Błonnik pokarmowy: 0,9g
Ładunek glikemiczny: 8,1

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij