Zimą nie ma co liczyć na świeże warzywa, więc trzeba ratować się np. konserwowymi. Dlatego dziś mam dla Was przepis oparty właśnie o nie. Sałatka ze szparagami konserwowymi, korniszonami, jajkiem i wędliną to propozycja w sam raz na jakąś imprezę. Jest prosta i pyszna. Serdecznie polecam i zapraszam do przepisu 🙂
Składniki (6 małych porcji):
- szparagi konserwowe, 300g (masa netto),
- korniszony, 150g,
- wędlina z indyka, 100g,
- 4 jajka,
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
- łyżeczka majonezu,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- szczypta pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania
Najpierw ugotuj jajka na twardo. W tym czasie dokładnie odsącz z zalewy korniszony i szparagi konserwowe. Następnie pokrój warzywa i wędlinę w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Później wymieszaj ze sobą składniki. Na koniec dodaj także ugotowane, ostudzone i pokrojone w kostkę jajka. Dodaj także jogurt, majonez i odrobinę pieprzu do smaku. Wszystko wymieszaj i przed podaniem włóż do lodówki.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja sałatki to:
około 163 kcal
Białko: 13,5 g
Węglowodany: 6,8 g
Tłuszcz: 8,8 g
Błonnik pokarmowy: 1,3 g
Ładunek glikemiczny: 0,2
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂