Pieczone placuszki marchewkowo-serowe z komosą ryżową

1.8K

Kochani, wczoraj opracowałam przypadkowo przepis na nowe placuszki. Zostało nam nieco wcześniej ugotowanej komosy, więc dodałam do niej kilka zalegających w lodówce składników. Tak oto powstały pyszne i bardzo sycące pieczone placuszki marchewkowo-serowe z komosą ryżową. Warto wypróbować! Można zjeść je solo, mogą stanowić dodatek do ulubionej sałatki, można zjeść je z jakimś fajnym, domowym sosem albo dipem. Możliwości jest wiele 🙂 Zanim skorzystacie z przepisu, przeczytajcie także dlaczego warto mieć komosę ryżową w swoim menu 🙂 Jako dietetyk bardzo polecam ugotować choć raz w tygodniu większą porcję komosy i można ją przechowywać w lodówce. Później można z niej przygotować np. różne sałatki albo dodawać do koktajli. Zapraszam!

Pieczone placuszki marchewkowo-serowe z komosą ryżową
Pieczone placuszki marchewkowo-serowe z komosą ryżową
Pieczone placuszki marchewkowo-serowe z komosą ryżową

Co warto wiedzieć o komosie ryżowej?

Komosa ryżowa, czyli quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Znajdziemy w niej także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Warto wspomnieć, że białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Quinoa może być zatem alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i znaleźć się w menu osób stosujących dietę wegetariańską lub wegańską.

Pieczone placuszki marchewkowo-serowe z komosą ryżową – składniki (20 placuszków):

  • 4 małe marchewki (lub 3 średnie),
  • 3 łyżki komosy ryżowe (masa suchych nasion) – po ugotowaniu powinniście otrzymać niecałą miseczkę :),
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek tartego sera parmezan,
  • szczypta soli, pieprzu i suszonej bazylii.
Pieczone placuszki marchewkowo-serowe z komosą ryżową

Sposób przygotowania

Komosę ugotuj według przepisu z opakowania. Ja akurat ten krok pominęłam, bo miałam już ugotowaną w lodówce. W czasie gotowania komosy obierz marchewki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Następnie do startych marchewek dodaj ugotowaną i ostudzoną komosę, tarty parmezan, jajka i przyprawy.

Pieczone placuszki marchewkowo-serowe z komosą ryżową
Pieczone placuszki marchewkowo-serowe z komosą ryżową

Wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy lep rękoma kształtne placuszki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 30 minut.

Smacznego! 🙂

Pieczone placuszki marchewkowo-serowe z komosą ryżową

Jeden placuszek to:
około 28 kcal
Białko: 1,8 g
Węglowodany: 2,4 g
Tłuszcz: 1,2 g
Błonnik pokarmowy: 0,4 g
Ładunek glikemiczny: 0,6

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂 

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij