Pieczone warzywa to idealny dodatek do obiadu ale możemy zajadać się nimi także na kolację. Do tego kromka pysznego chlebka na zakwasie i zdrowy posiłek gotowy. Ja dziś wykorzystałam je w połączeniu obiadowym z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem. Wyszedł przepyszny obiad. A pieczone warzywa to oczywiście przypadkowa mieszanka tego, co akurat zalegało w lodówce. Okazało się, że to połączenie jest przepyszne więc na pewno będę nie raz do nich wracać 🙂 Jednym ze składników jest por i muszę przyznać, że w formie pieczone smakuje rewelacyjnie! Polecam! Przepis jak zwykle bardzo prosty i szybki.

Pieczone warzywa – składniki:
- 1 bakłażan,
- średnia czerwona cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 por,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- płaska łyżeczka ziół prowansalskich,
- szczypta soli i pieprzu.
Pieczone warzywa – sposób przygotowania
Najpierw bakłażana kroję w kostkę.
Następnie siekam cebulkę i czosnek.
Pora kroję w talarki.
Wszystkie warzywa umieszczam w naczyniu żaroodpornym i dodaję do nich przyprawy oraz oliwę z oliwek. Dokładnie mieszam.
Na koniec zapiekam je w rozgrzanym na 185 stopni piekarniku przez około 30 minut.
Smacznego! 🙂
A jakie dodatki warzywne najczęściej goszczą w Waszych zestawach obiadowych? Czy stawiacie na surówki? Ostatnio przygotowałam surówkę z kalarepy, marchewki i jabłka, wyszła pysznie. Przepis na nią znajdziecie tutaj.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂