Jesienne ciasta kojarzą nam się zazwyczaj ze śliwkami, albo z jabłkami, prawda? 🙂 Ciasto ze śliwką w zdrowej wersji pojawiło się na blogu niedawno, a dziś przyszedł czas na deserową królową jesieni, czyli szarlotkę. Ale nie taką zwykłą. Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania mojej wersji tego pysznego ciasta, które zachwyci Was prostotą wykonania, walorami zdrowotnymi i smakiem. Przed Wami szarlotka jaglana, która przy okazji jest także bezglutenowa. Przygotowana na bazie spodu z kaszy jaglanej, którą jak doskonale wiecie – ubóstwiam 🙂 Nieco więcej na jej temat przeczytacie w tym wpisie. Zgodnie z moją filozofią ciasto jest wykonane także bez dodatku cukru i słodzików, a mimo wszystko niesamowicie słodkie za sprawą przepysznych, sezonowych jabłuszek 🙂 Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu!
Szarlotka jaglana – składniki (tortownica o średnicy 22cm; 12 porcji ciasta):
Spód:
- 100g kaszy jaglanej (masa suchej kaszy),
- 1 szklanka niesłodzonego napoju migdałowego (można zastąpić innym napojem roślinnym lub krowim mlekiem),
- szczypta cynamonu cejlońskiego i kurkumy,
- łyżka pasty tahini (można zastąpić masłem orzechowym),
- 2 łyżki mąki kokosowej (można zastąpić dowolnym rodzajem mąki, płatkami owsianymi lub otrębami),
- 2 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić masłem).
Nadzienie:
- 3 jabłka,
- 5 suszonych moreli niesiarkowanych bez pestek,
- 5 suszonych daktyli niesiarkowanych bez pestek (lub po prostu użyć samych moreli lub samych daktyli, można także zamienić na rodzynki),
- szczypta kardamonu,
- łyżka masła,
- około 1/2 szklanki wody,
- 2 łyżki płatków migdałowych.
Sposób przygotowania
Najpierw przepłucz kaszę pod wodą, a następnie ugotuj ją w napoju migdałowym z dodatkiem kurkumy i cynamonu. Później do ugotowanej i nieco przestudzonej kaszy dodaj pastę tahini, olej kokosowy oraz mąkę kokosową i całość dokładnie wymieszaj.
Powstałą masą wyłóż równomiernie tortownicę przygotowaną z papierem do pieczenia. Pozostaw nieco ciasta na brzegach. Tortownicę z wyłożonym spodem włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, funkcja góra-dół, na około 15 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie. Obierz jabłka i pokrój je w kostkę, a suszone owoce posiekaj w kawałki.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć kawałki owoców. Dodaj kardamon, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną. Następnie zblenduj całość na owocowy mus. Jest przepyszny, spróbuj! 🙂 Gotowe nadzienie wyłóż na wcześniej podpieczony spód.
Na koniec posyp wierzch ciasta płatkami migdałowymi i włóż ponownie do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Tak przygotowana szarlotka smakuje wspaniale zarówno na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika, jak i po schłodzeniu w lodówce. Jest przepyszna! 🙂
Jedna porcja ciasta to:
około 115 kcal
Białko: 1,9g
Węglowodany: 15,6g
Tłuszcz: 5,6g
Błonnik pokarmowy: 2,6g
Ładunek glikemiczny: 6,4 (IG = 49,3)
Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji! 🙂
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂
Sprawdź, co jesiennego czeka na Ciebie w moim internetowym sklepie 🙂
Skoro mowa o jesieni, to serdecznie zachęcam Cię także do zapoznania się z moją gotową dietą odchudzającą na jesień, jadłospisem z niskim IG, lub zdrowym jadłospisem rodzinnym. Każda z tych diet obfituje w jesienne pyszności, które przygotujecie w prosty sposób 🙂 Gotowe przepisy, przygotowana lista zakupów, mnóstwo cennych porad zdrowotno-żywieniowych to coś, co ułatwi Wam codzienne funkcjonowanie 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Przepyszna, następnym razem nie będę blendowaniu owoców położę je podprazone😁😘
Świetny pomysł! 🙂
Uwielbiam ale mam małe pytanie czy szklanka u Ciebie ma 250 ml czy 200ml?
250 ml 🙂
Często ja robię i jest pyszna ale chce coś zmienić tzn. owoce ale nie wiem jakie inne oprócz jabłek i gruszki byłyby idealne ?
hmm, myślę, że też można spróbować ze śliwkami czy brzoskwiniami 🙂 Oczywiście wtedy już mijamy się z rozumieniem szarlotki…:) Cieszę się, że ciasto zasmakowało! 🙂