Kochani, tym razem czas na małe co nieco! Marcepanki bez dodatku cukru i słodzików to propozycja dla tych, którzy lubią od czasu do czasu zjeść coś na słodko a jednocześnie dbają o swoje zdrowie. Zaproponowane marcepanki są osłodzone tylko suszonymi daktylami, a do tego bazują na wysokotłuszczowej mące migdałowej. Taka kuleczka spokojnie może pojawić się także w menu osób z zaburzeniami glikemii i insulinoopornością. Serdecznie zapraszam do prostego przepisu na przepyszne kuleczki 🙂


Składniki (20 sztuk):
- 150g mąki migdałowej,
- 8 suszonych daktyli bez pestek niesiarkowanych,
- 3/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego.
Sposób przygotowania
Najpierw suszone daktyle zalej gorącą wodą (około 1cm ponad poziom daktyli) i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie zblenduj je na gładki mus. Następnie do zblendowanych daktyli dodaj mąkę migdałową oraz ekstrakt migdałowy.

Całość dokładnie wymieszaj. Na początku pojawią się grudki, które należy rozbijać łyżką. Na koniec z powstałej masy formuj rękoma kuleczki. Gotowe marcepanki przed spożyciem włóż do lodówki.
Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 49 kcal
Białko: 1,6 g
Węglowodany: 3,1 g
Tłuszcz: 3,7 g
Błonnik pokarmowy: 1,1 g
Ładunek glikemiczny: 0,8
Przepis na te marcepanki oraz 19 innych słodkości znajdziecie w moim nowym e-booku: „Słodycze bez cukru, słodzików, glutenu i laktozy”.

Jeśli szukasz innych przepisów na zdrowe słodkości bez dodatku cukru i słodzików, to serdecznie zachęcam do zapoznania się z moją książką. Znajdziecie ją w księgarniach lub możecie zamówić bezpośrednio ze strony wydawnictwa Vital.

Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂