Moi Kochani, czas na ciasto, które mianuję jesiennym hitem! 🙂 Z czym Wam się kojarzy jesień? Mi oczywiście z dynią, gruszką i… śliwkami. Uwielbiam te owoce! Dlatego dziś zapraszam Was serdecznie do skorzystania z przepisu na pełnoziarniste ciasto ze śliwkami. Bogate w cenny błonnik pokarmowy, polifenole, z niskim indeksem glikemicznym i raptem 100 kcal w porcji. Hit, prawda? 🙂 Ciasto może zagościć w menu osób z insulinoopornością i cukrzycą, tutaj jednak warto albo zjeść je od razu po obiedzie (zerknij do tego wpisu nt. kolejności spożywania posiłków), albo dodać do niego porcję sycącego białka, np. w postaci jogurtu naturalnego czy skyru. Ciasto jest słodkie tylko za sprawą świeżych śliwek i suszonych daktyli dodanych do ciasta. Ale gwarantuję Wam, że to w zupełności wystarczy! Serdecznie zapraszam do wypieków! 🙂
Zanim przejdziemy do przepisu, kilka słów o śliwkach 🙂
Śliwki, czyli sezonowe, jesienne owoce warto jeść ze względu na zawartość polifenoli. Obfitują w nie szczególnie ciemne odmiany owoców. Polifenole, takie jak: katechiny i kwas chlorogenowy mają działanie antyoksydacyjne, zapobiegają nowotworom i miażdżycy. Pod względem składników mineralnych śliwki bogate są w: potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki to także bogactwo błonnika pokarmowego. Owoce te regulują trawienie, poprawiają apetyt, zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów jelita grubego.
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami – składniki (tortownica o średnicy 22 cm; 12 porcji):
- 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 50g zimnego masła (na temat masła przeczytasz więcej tutaj),
- 1 żółtko,
- około 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
- 15 suszonych daktyli niesiarkowanych, bez pestek,
- 10 małych, świeżych śliwek.
Sposób przygotowania
Suszone daktyle zalej gorącą woda, około 1cm ponad poziom owoców, i odstaw na około 10 minut by zmiękły. W tym czasie wrzuć do miski mąkę, zimne masło, żółtko oraz szczyptę cynamonu. Gdy daktyle zmiękną to zblenduj je na gładką masę i dodaj je także do miski.
Ze wszystkich składników zagnieć ciasto i ulep z niego kulę. Włóż do lodówki na około 10-15 minut.
Śliwki umyj, osusz, pozbądź się pestek i pokrój owoce w ćwiartki. Z lodówki wyjmij schłodzone ciasto i podziel je na trzy równe części. Dwie z nich użyj do wyłożenia tortownicy przygotowanej z papierem do pieczenia. Ciasto rozłóż równomiernie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, funkcja góra-dół, na około 15 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto z piekarnika i rozłóż na podpieczony spód śliwki (skórką do dołu). Całość oprósz cynamonem. Na koniec na wierzch rozkrusz pozostałą część ciasta.
Tak przygotowane ciasto ponownie włóż do piekarnika, tym razem na około 40 minut. Krój po wystygnięciu.
Jedna porcja ciasta to:
około 99 kcal (tylko!),
Białko: 2,3g
Węglowodany: 15,0g
Tłuszcz: 4,0g
Błonnik pokarmowy: 2,6g
Ładunek glikemiczny: 5,8 (IG = 47,2)
Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji! 🙂
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Ja górną warstwę ciasta polecam zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ładniej wygląda i chyba lepiej się kroi. Jest blyskawiczne i bardzo dobre.
O, fajny patent! 🙂 Dziękuję! 🙂