Kochani, serdecznie zapraszam Was na coś pysznego i niezwykle prostego w przygotowaniu. Frytki z batatów z kremowym dipem sprawdzą się idealnie w roli kolacji, czy lekkiego obiadu. Danie smakuje wspaniale, jest niskokaloryczne, a do tego bogate w sycące białko. Idealnie sprawdzi się podczas diety redukcyjnej. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki (1 porcja):
- 1 średni batat,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 100g naturalnego skyru,
- 30g sera feta,
- łyżka posiekanego szczypiorku.
Sposób przygotowania
Najpierw obierz batata i pokrój na kształt frytek. Następnie wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj z oliwą z oliwek. Później tak przygotowane słupki wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotuj kremowy dip. W tym celu fetę rozgnieć widelcem i wymieszaj ze skyrem oraz posiekanym szczypiorkiem. Na koniec upieczone frytki zjadaj z pysznym dipem.
Danie to:
około 395 kcal
Białko: 19,3g
Węglowodany: 51,7g
Tłuszcz: 12,8g
Błonnik pokarmowy: 7,0g
Ładunek glikemiczny: 20,7 (IG = 46,5)
Spróbuj także:
Chcesz jeść zdrowo i odżywczo, a do tego nie spędzać godzin w kuchni? Koniecznie sprawdź moje diety gotowe i wybierz coś dla siebie 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂