Zupa meksykańska – pyszny obiad na kilka dni z głowy :)

4.4K

Dziś mam dla Was pyszną i rozgrzewającą propozycję na obiad dla całej rodziny. Zupa meksykańska – pyszny obiad na kilka dni. Uwielbiam ją przede wszystkim za ekstremalną prostotę przygotowania. Jest aromatyczna i sycąca. Do jej wykonania wykorzystuję gotowy sos meksykański do kupienia w sklepie. Wiem, że nie jest to rozwiązanie doskonałe, ale umówmy się, nie każdy z nas ma czas na to, by wszystkie posiłki przygotować od A do Z samodzielnie. Jestem dietetykiem i jestem świadoma tego, że żywności gotowej powinniśmy unikać, ale czasami muszę nagiąć tę zasadę. Pamiętajcie, że nawet jeśli sięgamy po jakiegoś gotowca, to zawsze mamy wybór i możemy zdecydować się na tzw. “mniejsze zło”. Wystarczy bacznie czytać etykiety! Ja od lat do przygotowania tej zupy wykorzystuję sos meksykański Dawtona, bo ma stosunkowo dobry skład jak na gotowe sosy (nie jest to post sponsorowany). Serdecznie zapraszam do przepisu! 🙂

Zupa meksykańska - pyszny obiad na kilka dni
Przepyszna zupa meksykańska
Zupa meksykańska - pyszny obiad na kilka dni
Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca

Składniki (6 porcji):

  • mięso mielone z indyka, 400g,
  • kukurydza konserwowa, 250g (masa netto),
  • fasola czerwona konserwowa, 250g (masa netto),
  • fasola biała konserwowa, 250g (masa netto),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sos meksykański 550g (ja użyłam z Dawtona bo ma stosunkowo dobry skład jak na gotowe, sklepowe sosy; nie jest doskonały, ale do zaakceptowania od czasu do czasu, przynajmniej w mojej kuchni:)),
  • bułka tarta, 1 łyżka (można ją zupełnie pominąć, bo pulpeciki nie rozpadną się po wrzuceniu do wrzątku – sprawdziłam :)),
  • około 1,7l wody,
  • przyprawy: szczypta soli, pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/4 łyżeczki kurkumy.

Sposób przygotowania

Najpierw dodaj do mięsa mielonego jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko tak, jak podczas przygotowania kotletów mielonych. Na koniec z powstałej masy formuj rękoma małe pulpeciki. Później wlej do garnka wodę i dodaj do niej przepłukaną na sitku kukurydzę oraz fasolę. Następnie wlej sos meksykański i dodaj koncentrat pomidorowy. Całość zagotuj. Na koniec do gotującej się zupy wrzuć wcześniej przygotowane pulpeciki. Całość gotuj przez około 10-15 minut. Gotową zupę podawaj z ulubioną zieleniną.

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 324 kcal
Białko: 23,7 g
Węglowodany: 42,4 g
Tłuszcz: 7,5 g
Błonnik pokarmowy: 6,2 g
Ładunek glikemiczny: 9,7

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij