Proteinowy budyń jaglany – idealny dla osób z chorobami autoimmunologiczymi

879

Jaglanka sama w sobie jest posiłkiem bogatym w węglowodany. Ale dziś pokażę Wam, jak w prosty sposób można z niej stworzyć sycący posiłek o dużej zawartości białka. Proteinowy budyń jaglany to przepyszna propozycja dla osób, które dbają o zbilansowaną dietę, a szczególnie o zawartość w niej białka. Tutaj znajdziemy ponad 30g tego makroskładnika. Jaglanka jest bez glutenu, bez laktozy, również dla osób z chorobami autoimmunologicznymi. Choć zwykle jaglanki charakteryzuje wysoki ładunek glikemiczny, tutaj mamy średni, a więc nie narazimy się na gwałtowne wahania poziomu cukru. Serdecznie zapraszam do prostego i pysznego przepisu na proteinowy budyń jaglany.

Proteinowy budyń jaglany
Proteinowy budyń jaglany z pysznymi dodatkami 🙂

Co warto wiedzieć o odżywkach białkowych w kontekście chorób autoimmunologicznych?

Większość będących w sprzedaży odżywek białkowych zawiera soję i nabiał, czyli dwa źródła białka wywołujące silne reakcje u osób z chorobą Hashimoto. Odżywki białkowe najlepiej tolerowane przez osoby z chorobą Hashimoto to białko grochu i hydrolizowane białko wołowe. Oba są hipoalergiczne i łatwe do strawienia.

Białko grochu i jego właściwości

Białko grochu wyróżnia się bogatym składem aminokwasowym, a zwłaszcza zawartością aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm człowieka nie jest w stanie sam zsyntetyzować, zatem konieczne jest dostarczenie ich z zewnątrz.

Zawiera ono aż 18 aminokwasów: alaninę, fenyloalaninę, argininę, glicynę, histydynę, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, leucynę, izoleucynę, tryptofan, cysteinę, lizynę, tyrozynę, prolinę, serynę, walinę, metioninę oraz treoninę.

Stanowi ono także źródło cennych witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim żelazo, magnez, potas, wapń, witaminy z grupy B, fosfor, witaminę A, C i E.

Ponadto białko grochu wyróżnia się sporą zawartością błonnika pokarmowego, co w połączeniu z niewielką zawartością węglowodanów sprawia, że taka odżywka ma niski indeks glikemiczny. Nie znajdziemy w nim powszechnie występujących alergenów – glutenu i laktozy.

Proteinowy budyń jaglany – składniki (1 porcja):

  • 30g kaszy jaglanej,
  • 30g odżywki białkowej (u mnie ALLNUTRITION VEGAN PEA PROTEIN o smaku waniliowym),
  • 1/2 jabłka,
  • 1/3 grejpfruta,
  • kilka truskawek,
  • łyżeczka nasion sezamu,
  • łyżka migdałów.

Sposób przygotowania

Kaszę wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą, około 3/4 szklanki. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Następnie dodajemy odżywkę białkową i dolewamy wodę, aby uzyskać płynną konsystencję. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie wykładamy nasz budyń na talerz i zdobimy dodatkami.

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 455kcal
Białko: 31,9g
Węglowodany: 55,6g
Tłuszcz: 13,8g
Błonnik pokarmowy: 9,8g
Ładunek glikemiczny: 21,6

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij