Ciasto migdałowo-jabłkowe – bez cukru i słodzików

4.6K

Dzisiaj mam dla Was kolejną pyszną propozycję na słodko, która z pewnością umili Wam jesienne i pochmurne dni. Ciasto migdałowo-jabłkowe, które jest bardzo aromatyczne i proste w przygotowaniu. Oczywiście zgodnie z moją filozofią – bez dodatku cukru i słodzików. Za jego słodycz odpowiedzialne jest dodane jabłko, suszone daktyle, a także zmielone płatki migdałowe. Jest to propozycja z niskim ładunkiem glikemicznym, w sam raz także dla insulinoopornych. Nam to ciasto bardzo smakowało i z pewnością będzie często gościć w naszym domu. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu! 🙂

Ciasto migdałowo-jabłkowe

Składniki (foremka 17cm x 19cm; 8 porcji):

  • 1 jabłko (około 170g),
  • 2 jajka (koniecznie zajrzyj tutaj by dowiedzieć się więcej na temat jajek),
  • 250g twarogu półtłustego,
  • 4 krople aromatu migdałowego,
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych (dodatkowo 1 łyżka do posypania ciasta),
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki sera mascarpone,
  • 10 suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych,
  • odrobina masła i kaszy manny do przygotowania foremki.
ciasto migdałowo-jabłkowe

Sposób przygotowania

Najpierw suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy jabłko i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Płatki migdałowe blendujemy na mąkę. Następnie w misce rozgniatamy widelcem ser twarogowy. Dodajemy do niego jajka, mąkę ziemniaczaną, zmielone migdały, ser mascarpone oraz aromat migdałowy. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy także odsączone i posiekane daktyle oraz starte jabłko i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do delikatnie natłuszczonej masłem i oprószonej kaszą manną foremki. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, funkcja góra-dół, przez około 25-35 minut do zarumienienia. Ciasto smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu w lodówce 🙂

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA CIASTA, TO:
około 171kcal
Białko: 9,5g
Węglowodany: 13,3g
Tłuszcz: 9,5g
Błonnik pokarmowy: 1,9g
Ładunek glikemiczny: 6,7

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. Ciasto jest bardzo jasne pod koniec pieczenia, czy piec do zarumienienia?

    1. Natalia Autor says:

      Piec do zarumienienia 🙂 około 20-30 minut, zależne od piekarnika 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij