Dawno nie było tutaj przepisu typowo dla najmłodszych, no to nadrabiamy zaległości. Tym razem kasza manna razowa z jabłkiem i cynamonem. Przysmak moich dzieci 🙂 Prosta w przygotowaniu, na słodko, a jednak bez zbędnego dosładzania… 🙂 Sprawdzi się jako deser czy podwieczorek. Serdecznie zachęcam do wypróbowania, a przy okazji zapraszam do wpisu na temat zamienników cukru w diecie najmłodszych – jest tutaj.
Składniki (2 porcje):
- 1 duże jabłko,
- kasza manna razowa, 6 łyżek,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- 1 szklanka mleka 2% (można zastąpić napojem roślinnym).
Sposób przygotowania
Najpierw należy obrać jabłko i pokroić je w kostkę. Następnie wrzucić owoc do garnuszka wraz z cynamonem i zalać mlekiem. Całość zagotować. Później zmniejszyć ogień i powoli dodać kaszę. Całość gotować chwilkę na małym ogniu mieszając w trakcie. W efekcie powinien powstać gęsty a’la budyń z kawałkami jabłka.
Jedna porcja to:
około 189 kcal
Białko: 6,2g
Węglowodany: 35,1g
Tłuszcz: 2,6g
Błonnik pokarmowy: 3,5g
Ładunek glikemiczny: 5,6
Jeśli szukacie innych inspiracji na proste i pyszne posiłki dla najmłodszych, to z przyjemnością informuję o moim e-booku stworzonym właśnie z myślą o dzieciach 🙂
Znajdziecie w nim łącznie aż 51 przepisów z podziałem na kategorie:
– jaglanki i owsianki,
– omleciki i placuszki,
– koktajle,
– do pochrupania,
– zupy,
– dania obiadowe i inne wytrawne,
– słodkości bez dodatku cukru i słodzików.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂