Zapraszam Was Kochani na coś pysznego, kolorowego, lekkiego, a zarazem sycącego! 🙂 Wiosenna sałatka z brokułem i jajkiem jest pewnie dla większości z Was znana. Osobiście ją uwielbiam! Można ją delikatnie modyfikować poprzez dodatek innych warzyw, np. rzodkiewek, czy zielonego ogórka. Również można przygotować do niej inny sos, np. czosnkowy. Ja poniżej dzielę się z Wami taką ekspresową wersją tej sałatki. Zachęcam do wypróbowania! 🙂
Składniki (4 porcje):
- brokuł, 500g,
- 6 jajek,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 2 garście roszponki,
- ser feta, 80g,
- 4 łyżki nasiona słonecznika,
- 2 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- szczypta soli, pieprzu, suszonej bazylii i suszonego oregano.
Sposób przygotowania
Najpierw podziel brokuła na mniejsze różyczki i ugotuj go al dente w lekko osolonej wodzie. W tym samym czasie w innym garnuszku ugotuj także jajka. Następnie na talerzu rozłóż roszponkę. Dodaj także pomidorki i rozkruszoną fetę. Później rozłóż ugotowane i odcedzone różyczki brokułu oraz obrane i pokrojone w ćwiartki jajka. Następnie przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą jogurt z majonezem oraz przyprawami. Gotowym sosem polej sałatkę. Na koniec posyp ją podprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja sałatki to:
około 369 kcal
Białko: 19,3g
Węglowodany: 14,6g
Tłuszcz: 27,5g
Błonnik pokarmowy: 4,4g
Ładunek glikemiczny: 1,6
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂