Dziś mam dla Was świetny przepis na rewelacyjne danie – carpaccio z kalarepki. Czyli pysznie, zdrowo i sezonowo 🙂 To carpaccio jest bardzo odżywcze i proste w przygotowaniu. To także idealna propozycja żywieniowa dla osób z insulinoopornością. Carpaccio na pewno zachwyci gości, jeśli zdecydujecie się podać je np. jako przystawkę podczas rodzinnej imprezy.

Kilka słów o kalarepie
Kalarepka to bardzo zdrowe warzywo, choć niestety chyba trochę zapomniane. Podobnie jak inne zielone warzywa liściaste, ma właściwości przeciwnowotworowe. Z badań opublikowanych przez chińskich naukowców na kongresie American Association for Cancer Research w Chicago w 2012 roku wynika, że kalarepa – razem z sałatą, kapustą, brokułami, jarmużem i kalafiorem – zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, a nawet pomaga pokonać chorobę. Odpowiadają za to zawarte w niej związki siarkowe – glukozynolany. Co więcej, kalarepa to także świetne źródło witaminy C i witamin z grupy B. To tyle o tym wspaniałym warzywku, a teraz już zapraszam Was do przepisu na przepyszne carpaccio z kalarepki.
Składniki:
- 1 kalarepka,
- ser feta, 80g,
- garść rukoli,
- łyżka pestek dyni (tutaj przeczytacie o tym, dlaczego warto je jeść),
- 5 orzechów włoskich,
- łyżka oliwy z oliwek extra virgin.
Sposób przygotowania
Kalarepkę pokrój w cienkie plastry, ułóż je na talerzu. Następnie rozłóż rukolę oraz pokruszoną fetę. Na koniec posyp danie posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami i pestkami dyni. Całość skrop oliwą z oliwek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
około 535kcal
Białko: 20,7g
Węglowodany: 18g
Tłuszcz: 45,2g
Błonnik pokarmowy: 8,2g
Ładunek glikemiczny: 7,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂