Zapiekanka z sałatą rzymską. Sos serowy, chrupiący wierzch… czy trzeba czegoś więcej? :)

905

Moi Kochani! Zapraszam Was bardzo serdecznie do skosztowania totalnie odlotowego przepisu prosto z kuchni mojej kochanej Karolci! 🙂 Zapiekanka z sałatą rzymską nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Będziecie nią zachwyceni! Oryginalny przepis uwzględnia nie sałatę rzymską, a cykorię, i jeśli chcecie, możecie użyć tej drugiej. Natomiast wówczas pamiętajcie o wcześniejszym podgotowaniu cykorii w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki. Z sałatą rzymską nie ma już tego problemu, po prostu od razu przechodzimy do działania. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu. Na pewno zostanie z Wami na zawsze… 🙂

zapiekanka z sałatą rzymską
Smakuje obłędnie! 🙂

Składniki (4 porcje):

  • 2 mini sałaty rzymskie, około 600g,
  • 100g szynki szwarcwaldzkiej,
  • 100g sera grana padano (lub innego twardego); 80g do sosu, 20g do posypania wierzchu zapiekanki,
  • 1/2 łyżki bułki tartej,
  • 35g mąki orkiszowej jasnej,
  • 35g masła,
  • 450ml mleka 2%,
  • łyżka musztardy,
  • szczypta soli, czarnego pieprzu i gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania

Najpierw każdą główkę sałaty rzymskiej przekrój na 4-5 części. Następnie każdą z części owiń plastrem wędliny i ułóż w naczyniu do zapiekania.

zapiekanka z sałatą rzymską

Później przygotuj sos serowy. W tym celu rozpuść w garnuszku masło i dodaj do niego mąkę. Dokładnie wymieszaj (najlepiej za pomocą trzepaczki), aby powstała gładka masa i zestaw garnuszek z ognia. Później dolej do garnuszka mleko i ponownie włóż na palnik. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 3 minuty ciągłe mieszając. W trakcie gotowania dodaj także musztardę oraz przyprawy. Na koniec dodaj starty żółty ser (80g) i gotuj do czasu, aż się rozpuści. Mieszaj w trakcie.

zapiekanka z sałatą rzymską

Gotowym sosem równomiernie polej ułożoną w naczyniu sałatę. Na koniec zetrzyj na wierzch pozostałą część sera (20g) i oprósz delikatnie bułką tartą. Dzięki temu zapiekanka będzie bardzo chrupiąca (patent mojej kochanej Karolci :)).

zapiekanka z sałatą rzymską
Zapiekanka przed włożeniem do piekarnika

Tak przygotowaną zapiekankę włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, na około 20 minut. Smacznego! 🙂

zapiekanka z sałatą rzymską
Zapiekanka po upieczeniu

Jedna porcja zapiekanki to:
około 338 kcal
Białko: 21,6g
Węglowodany: 18,2g
Tłuszcz: 20,6g
Błonnik pokarmowy: 3,8g
Ładunek glikemiczny: 7,9 (IG = 54,3)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij