Domowa pizza z warzywami

434

Czy w zdrowej diecie znajdzie się miejsce na pizzę? Oczywiście, że tak! Polecam jednak tą samodzielnie przygotowaną w domu. Wtedy mamy pewność, co do użytych składników. Dziś chcę się z Wami podzielić naszym przepisem na wspaniałe ciasto, które wychodzi idealnie chrupiące i cienkie. Taką pizzę lubimy najbardziej. Do tego ulubione warzywa, które wspólnie tworzą znakomitą całość. Domowa pizza z warzywami gości u nas średnio raz na dwa tygodnie. Mistrzem w jej przygotowaniu jest mój mąż, a jak to wygląda u Was? 🙂

domowa pizza z warzywami

Domowa pizza z warzywami – składniki (na 4 małe pizze):

Ciasto

Dodatki (na 1 pizzę)

  • koncentrat pomidorowy, około 1 łyżka,
  • 5 pieczarek,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1/2 białej cebulki,
  • około 60g żółtego sera tupu gouda (jeśli wolicie opcję mniej kaloryczną to użyjcie mozzarelli),
  • szczypta suszonej bazylii i oregano.

Sposób przygotowania

Najpierw wsypujemy do miski mąkę.

Następnie drożdże mieszamy z wodą.

Później do mąki dodajemy sól, oliwę z oliwek oraz wodę rozrobioną z drożdżami.

Zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie możemy pokroić warzywne dodatki na pizzę 🙂

Gotowe ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich rozwałkowujemy.

Wykładamy ciastem okrągłą blaszkę delikatnie wysmarowaną oliwą z oliwek.

Pizzę zdobimy koncentratem, serem i warzywami. Na koniec posypujemy bazylią i oregano.

Pieczemy w rozgrzanym na 220 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 25 minut.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij