Czy w zdrowej diecie znajdzie się miejsce na pizzę? Oczywiście, że tak! Polecam jednak tą samodzielnie przygotowaną w domu. Wtedy mamy pewność, co do użytych składników. Dziś chcę się z Wami podzielić naszym przepisem na wspaniałe ciasto, które wychodzi idealnie chrupiące i cienkie. Taką pizzę lubimy najbardziej. Do tego ulubione warzywa, które wspólnie tworzą znakomitą całość. Domowa pizza z warzywami gości u nas średnio raz na dwa tygodnie. Mistrzem w jej przygotowaniu jest mój mąż, a jak to wygląda u Was? 🙂

Domowa pizza z warzywami – składniki (na 4 małe pizze):
Ciasto
- 4 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
- 1,5 szklanki wody,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 8g suchych drożdży,
- szczypta soli.
Dodatki (na 1 pizzę)
- koncentrat pomidorowy, około 1 łyżka,
- 5 pieczarek,
- 1/2 żółtej papryki,
- 1/2 białej cebulki,
- około 60g żółtego sera tupu gouda (jeśli wolicie opcję mniej kaloryczną to użyjcie mozzarelli),
- szczypta suszonej bazylii i oregano.
Sposób przygotowania
Najpierw wsypujemy do miski mąkę.
Następnie drożdże mieszamy z wodą.
Później do mąki dodajemy sól, oliwę z oliwek oraz wodę rozrobioną z drożdżami.
Zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy pokroić warzywne dodatki na pizzę 🙂
Gotowe ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich rozwałkowujemy.
Wykładamy ciastem okrągłą blaszkę delikatnie wysmarowaną oliwą z oliwek.
Pizzę zdobimy koncentratem, serem i warzywami. Na koniec posypujemy bazylią i oregano.
Pieczemy w rozgrzanym na 220 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 25 minut.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂