Pierniczki bezglutenowe. Prosty przepis na świąteczne ciasteczka także dla osób z celiakią.

822

Kochani, powolutku zbliżamy się do najbardziej magicznego okresu w roku! Święta tuż, tuż! Zatem dziś mam dla Was mój sprawdzony przepis na pierniczki bezglutenowe. Wiem, że wiele osób będzie szukać właśnie takiej wersji tych świątecznych ciasteczek, gdyż musi wykluczyć z diety gluten, dotyczy to także niektórych maluszków. Mój przepis jest jak zawsze niesamowicie prosty i ekspresowy. Serdecznie zapraszam do wypieków! 🙂

pierniczki bezglutenowe
Pierniczki bezglutenowe
pierniczki bezglutenowe
Uwielbiam te świąteczne ciasteczka! 🙂

Pierniczki bezglutenowe – składniki (40 sztuk):

  • 3/4 szklanki mąki gryczanej jasnej,
  • 2 łyżki mąki migdałowej (można zmielić płatki migdałowe),
  • 1/2 małego, dojrzałego banana,
  • łyżka dobrej jakości miodu,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • łyżeczka kakao 100%,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka przyprawy korzennej do piernika bez dodatku cukru (polecam z firmy Kotanyi).

Sposób przygotowania

Najpierw rozpuszczamy w małym garnuszku olej kokosowy. Pod koniec dodajemy miód i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy banana i całość blendujemy na gładką masę.
Później w misce dokładnie mieszamy ze sobą mąki, sodę, kakao i przyprawę do
piernika. Dodajemy także masę miodowo-bananową i wyrabiamy ciasto. W razie
potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody. Gotowe ciasto rozwałkowujemy cienko, na około 2mm. Na koniec wykrawamy kształtne pierniczki za pomocą ulubionej foremki. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, funkcja góra-dół, wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i układamy na niej pierniczki. Pierniczki pieczemy przez około 8 minut. Gdy nasze pierniczki będą gotowe, to można oczywiście udekorować lukrem, ja niestety nie zdążyłam tego zrobić, bo zniknęły w mgnieniu oka! 🙂

Pierniczki bezglutenowe
Pierniczki bezglutenowe w trakcie przygotowań! 🙂

JEDEN PIERNICZEK TO:
około 21,9 kcal
Białko: 0,4 g
Węglowodany: 2,9 g
Tłuszcz: 1,0 g
Błonnik pokarmowy: 0,3 g
Ładunek glikemiczny: 1,1

Jeśli interesuje Cię więcej przepisów na słodycze bez glutenu i bez laktozy, to serdecznie zachęcam do zapoznania się z moim nowym e-bookiem 🙂

Słodycze bez cukru, słodzików, glutenu i laktozy

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij