Koktajle to fajny sposób na urozmaicenie swojej diety. Można je przygotować bardzo szybko, na wiele różnych sposobów. Mogą być słodkie, kwaśne, mniej lub bardziej kaloryczne – wszystko w zależności od użytych składników. Dziś mam dla Was przepis na koktajl czekoladowy na napoju migdałowym. Jak dla mnie jest to świetny sposób na zaspokojenie ochoty na słodycze. Koktajl zawiera m.in. suszone daktyle, które nadają mu charakter deserowy. Polecam go także dzieciom – moim maluchom bardzo smakuje. Jest gęsty i po prostu pyszny! Jego kolejną zaletą jest niski ładunek glikemiczny, co na pewno ucieszy wszystkie osoby z insulinoopornością. Zapraszam do przepisu 🙂
Składniki (1 porcja):
- 4 suszone daktyle bez pestek, niesiarkowane,
- łyżka kakao 100% (czyli prawdziwa bomba antyoksydantów!),
- 1/2 dojrzałego awokado (tutaj przeczytasz dlaczego warto mieć je w swojej diecie),
- szklanka napoju migdałowego bez dodatku cukru.
Sposób przygotowania
Najpierw suszone daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki i wszystko dokładnie blendujemy. W razie potrzeby można dolać trochę wody. Gotowy koktajl smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu w garnuszku.
TAKI KOKTAJL TO:
około 213 kcal
Białko: 5,1g
Węglowodany: 24,4g
Tłuszcz: 14,3g
Błonnik pokarmowy: 9,5g
Ładunek glikemiczny: 8,3
Zapraszam Cię także do wpisu o zaletach picia zielonych koktajli. Dowiesz się, jak je komponować, aby było smacznie i zdrowo 🙂
Spróbuj także:
- owocowy koktajl na kefirze,
- mleczny koktajl bananowo-orzechowy,
- aksamitny koktajl kakaowy z awokado.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂