Czy są tu fani kokosa? Mam coś dla Was 🙂 Przepyszne placuszki kokosowo-bananowe. Są idealne dla najmłodszych. Delikatne i puszyste. Rewelacyjne w smaku. Moja córeczka je uwielbia. Placuszki sprawdzą się idealnie jako pyszne śniadanko. Możemy zjadać je solo albo podać z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Ja dodałam do placuszków amarantus ekspandowany, ale można to pominąć i wówczas dodać więcej mąki do ciasta. Zapraszam do przepisu 🙂
Placuszki kokosowo-bananowe – składniki (8 sztuk):
- 1 dojrzały, średni banan,
- 1 jajko,
- 120ml mleka kokosowego (polecam z kartonika z firmy Real Thai),
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego,
- 3-4 łyżki mąki (u mnie orkiszowa jasna),
- 2 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania
Najpierw blendujemy banana, jajko oraz olej rzepakowy na gładką masę.
Następnie dorzucamy pozostałe składniki i wszystko mieszamy łyżką.
Ciasto powinno mieć delikatnie gęstą konsystencję.
Ja do smażenia placuszków użyłam specjalnej patelni ze wzorkiem buziek, co jeszcze bardziej ucieszyło Zosię 🙂
Placuszki smażymy z obu stron (już bez dodatku tłuszczu, bo jest on w cieście).
Podajemy z ulubionymi dodatkami lub zjadamy solo 🙂
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Kolejne przetestowae, pyszne naleśniczki 😍 Dodałam jajka przepiórcze i 2 mąki bezglutenowe.
Świetnie!😉💚