Placuszki kokosowo-bananowe

689

Czy są tu fani kokosa? Mam coś dla Was 🙂 Przepyszne placuszki kokosowo-bananowe. Są idealne dla najmłodszych. Delikatne i puszyste. Rewelacyjne w smaku. Moja córeczka je uwielbia. Placuszki sprawdzą się idealnie jako pyszne śniadanko. Możemy zjadać je solo albo podać z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Ja dodałam do placuszków amarantus ekspandowany, ale można to pominąć i wówczas dodać więcej mąki do ciasta. Zapraszam do przepisu 🙂

placuszki kokosowo-bananowe

Placuszki kokosowo-bananowe – składniki (8 sztuk):

  • 1 dojrzały, średni banan,
  • 1 jajko,
  • 120ml mleka kokosowego (polecam z kartonika z firmy Real Thai),
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego,
  • 3-4 łyżki mąki (u mnie orkiszowa jasna),
  • 2 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania

Najpierw blendujemy banana, jajko oraz olej rzepakowy na gładką masę.

Następnie dorzucamy pozostałe składniki i wszystko mieszamy łyżką.

Ciasto powinno mieć delikatnie gęstą konsystencję.

Ja do smażenia placuszków użyłam specjalnej patelni ze wzorkiem buziek, co jeszcze bardziej ucieszyło Zosię 🙂

Placuszki smażymy z obu stron (już bez dodatku tłuszczu, bo jest on w cieście).

Podajemy z ulubionymi dodatkami lub zjadamy solo 🙂

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. Kolejne przetestowae, pyszne naleśniczki 😍 Dodałam jajka przepiórcze i 2 mąki bezglutenowe.

    1. Natalia Autor says:

      Świetnie!😉💚

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij