Omlecik z jabłuszkiem i cynamonem to przepyszna propozycja żywieniowa na jesień. Idealny dla dzieci, no i dla dorosłych też! 🙂 To taka trochę mini szarlotka z patelni. Jego przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę, a efekt końcowy bardzo pozytywnie zaskoczy. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂
Omlecik z jabłuszkiem i cynamonem – składniki (patelnia o średnicy około 18cm):
- 2 jajka od szczęśliwej kurki (tutaj dowiesz się wszystkiego na temat jajek),
- 1 małe jabłko,
- pół łyżeczki masła klarowanego,
- 1/5 szklanki niesłodzonego napoju migdałowego (można zastąpić zwykłym mlekiem lub innym niesłodzonym napojem roślinnym),
- 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- szczypta sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania
*kluczem do otrzymania takiego pulchnego omlecika jest mniejsza patelnia 🙂
Najpierw jabłko kroimy w drobną kostkę (jeśli chcesz, to obierz je ze skórki, ja tego nie robię, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych). Następnie jajka rozbełtujemy w miseczce widelcem i mieszamy je z mąką, sodą, cynamonem i mlekiem. Później dodajemy do masy pokrojone jabłko i całość mieszamy. Następnie rozgrzewamy na patelni masło klarowane i wylewamy gotową masę. Omlet smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gotowy omlet możemy podać np. z masłem orzechowym i płatkami migdałowymi, albo zwyczajnie ozdobić cynamonem i gotowe! 🙂
Smacznego! 🙂
TAKI OMLET BEZ DODATKÓW TO:
około 344 kcal
Białko: 16,8 g
Węglowodany: 41,7 g
Tłuszcz: 13,4 g
Błonnik pokarmowy: 7,7 g
Ładunek glikemiczny: 16,7
Spróbuj także:
- manno-omlecik dla malucha,
- omlet na słodko z serkiem typu włoskiego,
- omlet kakaowy z porzeczkami dla insulinoopornych.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂