Słodkości lubi chyba każdy z nas ale przecież doskonale wiemy o tym, że musimy eliminować rafinowany cukier z naszej diety! Nie czyni on niczego dobrego w naszym organizmie, a wręcz przeciwnie – prowadzi do nadwagi, otyłości, cukrzycy i wielu innych chorób. Na szczęście istnieją całkiem pyszne słodkości bez cukru dodanego 🙂 Jednym z przykładów są właśnie bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe, do których przygotowania serdecznie Was zachęcam. Robi się je błyskawicznie! Sprawdzą się idealnie zarówno w diecie małych dzieci jak i dorosłych. Polecam je zarówno do zjedzenia w domu przy filiżance herbaty ale także możemy spakować je ze sobą na spacer czy piknik.


Składniki na bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe (12 sztuk):
- 2 dojrzałe banany,
- 230g mąki (ja polecam orkiszową jasną),
- 1 jajko,
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki kakao 100%,
- 100ml oleju rzepakowego lub płynnego masła,
- 100ml mleka 2% lub napoju roślinnego.
Jak przygotować bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe?
Najpierw banany rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy do nich rozbełtane jajko oraz pozostałe składniki. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Na koniec napełniamy ciastem foremki na muffinki do połowy (ja użyłam silikonowych foremek). Pieczemy w rozgrzanym na 190 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 20 minut. To wszystko 🙂 Prawda, że bardzo łatwy przepis? 🙂
JEDNA MUFFINKA, TO:
około 173kcal
Białko: 3,7g
Węglowodany: 19,7g
Tłuszcz: 9,1g
Błonnik pokarmowy: 1,5g
Ładunek glikemiczny: 14,8
Wypróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Przepisy fantastyczne warto je stosować , ja częściowo już się zdrowiej odżywiam ale po powrocie do domu ?wczasy/ zmobilizuję się bardziej. Unikam cukru i białego pieczywa ale nie mogę do tego namowić męża który kocha kocha słodkości.Ale ja to zmienię.
Trzymam kciuki aby mąż dał się namówić na zdrowy styl życia! 🙂 Na pewno się uda! 🙂