Najlepsze brownie z cukinii

8.6K

Pora na ekstra przepis! Pora na najlepsze brownie z cukinii! Polecam, bo robi się je naprawdę bardzo łatwo i szybko, a smakuje obłędnie! Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości pysznym i zdrowym ciachem bez dodatku cukru, to łapcie i wykorzystajcie ten przepis. Oczywiście cukinia w tym przepisie jest absolutnie niewyczuwalna! 🙂 Kawałek ciasta ma niski ładunek glikemiczny, co na pewno ucieszy cukrzyków i osoby z insulinoopornością. Zapraszam do skorzystania z przepisu! 🙂

najlepsze brownie z cukinii

Składniki (foremka 15x23cm; 15 kawałków):

  • 1 mała cukinia,
  • 2 małe bardzo dojrzałe banany,
  • dwa rządki gorzkiej czekolady 70% kakao,
  • 2 małe jajka (więcej na temat jajek przeczytasz tutaj),
  • dwie łyżki masła,
  • 1 łyżka kakao 100%,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki mąki (użyłam kokosowej, ale może być tradycyjna mąka orkiszowa jasna),
  • opcjonalnie masło orzechowe i porzeczki do dekoracji.
najlepsze brownie z cukinii

Sposób przygotowania

  1. Najpierw foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni, grzanie góra-dół.
  2. Następnie odkrawamy końce cukinii i trzemy warzywo na tarce o drobnych oczkach (najczęściej jest to boczna strona tarki). Ze startej cukinii wyciskamy nadmiar soku i pozbywamy się go.
  3. Później w małym garnuszku roztapiamy czekoladę z masłem.
  4. Do większej miski wrzucamy pozostałe składniki, czyli: banany, kakao, jajka, mąkę, sodę i wyszystko blendujemy na gładką masę.
  5. Po chwili dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze raz blendujemy.
  6. Na koniec wrzucamy startą cukinię i całość porządnie mieszamy łyżką.
  7. Gotową masę przelewamy do foremki i pieczemy ciasto przez 45 minut w 180 stopniach.
  8. Po tym czasie wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia i dowolnie dekorujemy 🙂

1 KAWAŁEK CIASTA Z UŻYCIEM MĄKI KOKOSOWEJ BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKÓW (MASŁO ORZECHOWE I OWOCE), TO:
około 90kcal
Białko: 2,1g
Węglowodany: 7,1g
Tłuszcz: 6,3g
Błonnik pokarmowy: 1,7g
Ładunek glikemiczny: 3,1

Takie ciasto to także świetny, zdrowy smakołyk dla najmłodszych 🙂 Polecamy razem z Zosią 🙂 Smakuje wyśmienicie, szczególnie po długim spacerze na świeżym powietrzu 🙂

Mniam! 🙂

Nie samym brownie żyje człowiek 🙂 Spróbuj innych moich propozycji:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Witam, czy to ciasto jest ok dla cukrzyków? Czy może Pani podać wartości żeby wyliczyć ww?

    1. Natalia Autor says:

      Tak, właśnie zaktualizowałam przepis o potrzebne informacje 🙂 Kawałek ciasta ma niski ładunek glikemiczny – jak najbardziej może zagościć w menu cukrzyka. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  2. czy te ciasto powinno być w środku takie jakby nie dopieczone, piekłam 45 min, moze to cukinia powoduje że jest takie wilgotne w środku, czy to normalne?

    1. Natalia Autor says:

      Tak, ono jest takie wilgotne w środku właśnie przez cukinię i także banany 🙂

  3. Czy może Pani doprecyzować co to oznacza mała cukinia?

    1. Natalia Autor says:

      około 500-600g 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij