Pora na ekstra przepis! Pora na najlepsze brownie z cukinii! Polecam, bo robi się je naprawdę bardzo łatwo i szybko, a smakuje obłędnie! Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości pysznym i zdrowym ciachem bez dodatku cukru, to łapcie i wykorzystajcie ten przepis. Oczywiście cukinia w tym przepisie jest absolutnie niewyczuwalna! 🙂 Kawałek ciasta ma niski ładunek glikemiczny, co na pewno ucieszy cukrzyków i osoby z insulinoopornością. Zapraszam do skorzystania z przepisu! 🙂
Składniki (foremka 15x23cm; 15 kawałków):
- 1 mała cukinia,
- 2 małe bardzo dojrzałe banany,
- dwa rządki gorzkiej czekolady 70% kakao,
- 2 małe jajka (więcej na temat jajek przeczytasz tutaj),
- dwie łyżki masła,
- 1 łyżka kakao 100%,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki mąki (użyłam kokosowej, ale może być tradycyjna mąka orkiszowa jasna),
- opcjonalnie masło orzechowe i porzeczki do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Najpierw foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni, grzanie góra-dół.
- Następnie odkrawamy końce cukinii i trzemy warzywo na tarce o drobnych oczkach (najczęściej jest to boczna strona tarki). Ze startej cukinii wyciskamy nadmiar soku i pozbywamy się go.
- Później w małym garnuszku roztapiamy czekoladę z masłem.
- Do większej miski wrzucamy pozostałe składniki, czyli: banany, kakao, jajka, mąkę, sodę i wyszystko blendujemy na gładką masę.
- Po chwili dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze raz blendujemy.
- Na koniec wrzucamy startą cukinię i całość porządnie mieszamy łyżką.
- Gotową masę przelewamy do foremki i pieczemy ciasto przez 45 minut w 180 stopniach.
- Po tym czasie wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia i dowolnie dekorujemy 🙂
1 KAWAŁEK CIASTA Z UŻYCIEM MĄKI KOKOSOWEJ BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKÓW (MASŁO ORZECHOWE I OWOCE), TO:
około 90kcal
Białko: 2,1g
Węglowodany: 7,1g
Tłuszcz: 6,3g
Błonnik pokarmowy: 1,7g
Ładunek glikemiczny: 3,1
Takie ciasto to także świetny, zdrowy smakołyk dla najmłodszych 🙂 Polecamy razem z Zosią 🙂 Smakuje wyśmienicie, szczególnie po długim spacerze na świeżym powietrzu 🙂
Nie samym brownie żyje człowiek 🙂 Spróbuj innych moich propozycji:
- czekoladowy budyń z awokado,
- najlepszy krem czekoladowy na świecie,
- deser warstwowy kakaowo-gruszkowy z serka ziarnistego.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Witam, czy to ciasto jest ok dla cukrzyków? Czy może Pani podać wartości żeby wyliczyć ww?
Tak, właśnie zaktualizowałam przepis o potrzebne informacje 🙂 Kawałek ciasta ma niski ładunek glikemiczny – jak najbardziej może zagościć w menu cukrzyka. Pozdrawiam serdecznie! 🙂
czy te ciasto powinno być w środku takie jakby nie dopieczone, piekłam 45 min, moze to cukinia powoduje że jest takie wilgotne w środku, czy to normalne?
Tak, ono jest takie wilgotne w środku właśnie przez cukinię i także banany 🙂
Czy może Pani doprecyzować co to oznacza mała cukinia?
około 500-600g 🙂