Racuszki zawsze przywołują miłe wspomnienia 🙂 A wiecie, że nawet te tradycyjne można przygotować w lepszej, zdrowszej wersji? Oto przepis na racuszki owsiane z dodatkiem jabłek, miodu i cynamonu cejlońskiego. Ta wersja idealnie pasuje na jesień i zimę 🙂 Użycie mąki owsianej zapewnia nam więcej błonnika, którego spożycie jest bardzo ważne dla zachowania zdrowia. Racuszki to pomysł na pyszne danie zarówno dla małych, jak i dużych. Z podanych składników otrzymacie aż 16 pysznych placuszków, ale ostrzegam – znikają one błyskawicznie, więc jeśli macie dużą rodzinkę, polecam podwoić listę składników 🙂
Składniki (na 16 sztuk):
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka 2% (lub niesłodzonego napoju roślinnego),
- 1,5 szklanki mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane na mąkę),
- 2 jabłka,
- łyżka miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- masło klarowane, 3 łyżki (do smażenia).
Racuszki owsiane – sposób przygotowania
- Na początek wlewamy do garnuszka mleko, dodajemy miód i cynamon. Całość chwilkę podgrzewamy aby było ciepłe, ale nie gorące!
- Następnie do miseczki wbijamy jajka i dodajemy ciepłe mleko. Całość delikatnie miksujemy do połączenia składników.
- Później dodajemy przesianą mąkę i sodę. Jeszcze raz miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy.
- W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
- Dodajemy jabłka do ciasta i mieszamy całość łyżką.
- Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną z masłem klarowanym patelnię i smażymy placuszki przez około 2 minuty z dwóch stron.
Racuszki to idealny pomysł na jesienny posiłek, gdy za oknem szaro i ponuro. Nam najlepiej smakują w towarzystwie kefiru lub maślanki 🙂
JEDEN RACUSZEK TO:
około 96 kcal
Białko: 2,7 g
Węglowodany: 11,6 g
Tłuszcz: 4,6 g
Błonnik pokarmowy: 1,2 g
Ładunek glikemiczny: 3,4
Mam dla Ciebie także inne pyszne propozycje:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂