Nasiona roślin strączkowych to bardzo zdrowe produkty, które powinniśmy spożywać znacznie częściej. Niestety wiele osób z nich rezygnuje, bo nie wie, jak smacznie i szybko można je przyrządzić. Ciecierzyca oprócz tego, że jest źródłem białka roślinnego, dostarcza także sporo kwasu foliowego i potasu. Dlatego warto mieć ją w swojej diecie. Oto szybka sałatka z ciecierzycy, którą robi się naprawdę błyskawicznie! Ma niewiele składników, a jest pyszna! Dodatkowo jest to posiłek bogatobiałkowy, bardzo sycący! 🙂
Szybka sałatka z ciecierzycy – składniki (2 porcje):
- ciecierzyca w zalewie ze słoika, 300g (masa netto),
- 2 garście mixu sałat,
- 2 jajka,
- sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej.
Szybka sałatka z ciecierzycy – sposób przygotowania
- Na początek ugotuj jajka na twardo.
- Następnie ciecierzycę wrzuć na sitko i porządnie przepłucz pod bieżącą wodą. Później odstaw ją na chwilę do wysuszenia.
- Do miski wrzuć mix sałat i dodaj osuszoną ciecierzycę.
- Przygotuj sos: wystarczy zmieszać ze sobą jogurt naturalny, miód i musztardę.
- Gotowy sos dodaj do miseczki z sałatą i ciecierzycą. Dokładnie wymieszaj składniki.
- Na sałatkę wyłóż ugotowane, obrane i pokrojone w ćwiartki jajka.
Jedna porcja to:
około 320 kcal
Białko: 19,9g
Węglowodany: 33,0g
Tłuszcz: 9,7g
Błonnik pokarmowy: 0,6g
Ładunek glikemiczny: 2,4
Inne pomysły na pyszne sałatki:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂